Туристички бум у Јајцу: Све више људи посјећује мало историјско мјесто у БиХ

Agencije
Туристички бум у Јајцу: Све више људи посјећује мало историјско мјесто у БиХ

Све је више туриста који долазе у град Јајце како би обишли све културно-историјске и природне знаменитости околине и самог града. Да би се потенцијал искористио, покренуто је неколико нових пројеката за које се вјерује да ће привућу пажњу туриста.

Највише туриста посјећује водопад, њих скоро 80.000, а онда и тврђаву и катакомбе. Држављани ЕУ и сусједних земаља најбројнији су туристи, а потом слиједе туристи са Блиског истока. У посљедње вријеме, све већи број туриста из Кине и других земаља Далеког истока посјећује Јајце.

"Закључно са 30. септембром имали смо регистрован долазак 122.498 посетилаца. Овај број свакако не одражава право стање укупног броја туриста који су током првих девет мјесеци посјетили Јајце, јер статистике темељимо на броју продатих карата на нашим националним споменицима, а свакако велики број туриста посјети Јајце и обиђе само оне знаменитости на којима се не врши никаква наплата, као што су, примјера ради, Пливска језера", рекао је Анто Бртан, директор "Агенције за културно-историјску и природну баштину и развој туристичких потенцијала града Јајца”.

Бртан подвлачи да су задовољни оствареним резултатима, али и да су свјесни како постоје велике могућности да се то вишеструко унаприједи.

"Надамо се да ће приватни инвеститори препознати туристичке потенцијале Јајца и да ће улагати средства у изградњу нових хотела и других туристичких садржаја. То је нешто што тренутно највише недостаје Јајцу и због чега нас велики број туриста заобилази, посебно организованих група које путују у организацији туристичких агенција", истакао је.

У наредном периоду као приоритет истиче уређење подручја око водопада за шта су већ започете припреме за уеђење приступних стаза и зип лајна који ће прелазити преко водопада.

"Сматрамо да ће то бити једна од топ атракција сљедеће године. У току је и израда документације за изградњу висећег моста преко ријеке Врбас у непосредној близини водопада и то на мјесту на којем га је Аустроугарска изградила прије више од 100 година", најавио је Бртан.

 Предузети су и кораци за израду елабората и пратеће документације за Пливска језера с циљем да тај бисер природе буде заштићен као парк природе.

Недавно је, каже Бртан, на локалитету села Дивичани откривено вриједно археолошко налазиште. Окончана је прва фаза истраживања и забиљежено је откриће античког маузолеја са саркофагом који је јединствен на овим просторима.

"Такође смо осигурали средства за провођење археолошких истраживања на националном споменику Краљев гроб. Надамо се завршетку ових радова до почетка сљедеће сезоне како бисмо и ова богатства могли да укључимо у нашу туристичку понуду", рекао је Анто Бртан.

Он је најавио да ће бити настављено и обогаћивање понуде и на другим културно-историјским знаменитостима, уз наду да ће имати подршку свих надлежних институција, али и суграђана. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана