Шта је открио случај “Биковић”: Умјетност,ипак, познаје границе

Илијана Божић
Шта је открио случај “Биковић”: Умјетност,ипак, познаје границе

Застрашујуће је што живимо у свијету у којем држављанство утиче на то у којим филмовима и серијама ће глумци моћи да играју, а у којима не, тужно је што живимо у вријеме које дозвољава неосноване оптужбе за геноцид и вођење прљаве политичке игре тамо гдје треба да влада таленат.

Након што је позната америчка продукција ХБО отказала сарадњу популарном српском глумцу Милошу Биковићу још једном нам је стављено до знања да умјетност и те како познаје границе, уз подсјетник да опет живимо у доба протјеривања културних радника иако смо на трен помислили да смо се удаљили од времена када су протјеривани неистомишљеници, спаљиване књиге и рукописи.

Учили су нас да умјетност превазилази границе, да је она та која отвара питања, да је ту да оплемени и подсјети на праве вриједности, а данас се питамо шта ће нам остати од те умјетности уколико са полица уклонимо све књиге чији садржај неког вријеђа, ако уклонимо музичаре чија музика неког вријеђа или глумце чији таленат вријеђа. 

Обесмишљавање

Иако је ова скандалозна одлука потресла културну сцену, ипак то није ништа ново. Знамо да је успјешни српски пливач Милорад Чавић санкционисан јер је носио мајицу са натписом “Косово је Србија”, а знамо и да је Украјина Горану Бреговићу забранила  улазак због тврдњи да је његова музика плес по украјинским гробовима, иако је он своју умјетност стварао деценијама прије рата у Украјини. Све ово само потврђује да живимо у свијету апсурда који обесмишљава умјетност.

Милош Биковић је требало да глуми у трећој сезони једне од најпопуларнијих серија “Бијели лотос” на ХБО платформи. Иако ова психолошка сатира прати животне приче ликова који раде и гостују у луксузном ланцу хотела “Бијели лотос” улога Милоша Биковића који нема баш никакве везе са руско-украјинским сукобом засметала је властима у Украјини. У тренутку када Украјина има велике политичке проблеме којима треба да се бави, у мучнини ратног вихора, њени званичници су одлучили да се баве ХБО платформом и српско-руским глумцем Милошем Биковићем износећи нетачне и неосноване оптужбе на његов рачун.

Министарство спољних послова Украјине преко мреже “Икс” директно је именовало ХБО написавши: “Да ли је у реду да радите са особом која подржава геноцид и крши међународно право?”

Украјински пропагандисти додали су и монтирани снимак у којем су приказани дијелови његових филмских улога и реплике из сценарија са Биковићевим изјавама о Русији и подсјећањем на награде које је добио у Москви и Београду. Свакако ту се види и како Биковић прима медаљу части од руског предсједника Владимира Путина 2018. године, а назвали су га и “страним гласником Кремља”. 

Иако нема доказа о томе да се Милош Биковић изјаснио да подржава геноцид нити рат, нити ништа слично, ХБО је реаговао и искључио глумца из пројекта и његову улогу додијелио глумцу из Бугарске.

Након одлуке ХБО о његовом искључењу Милош Биковић се огласио на свом “Инстаграм” профилу.

- Одрастао сам у земљи разореној ратом. Када сам имао 11 година, дане и ноћи сам проводио у склоништу, док је бомбардована моја земља и мој родни град. Такву пустош никад никоме не бих пожелео. Сваким даном је све више сукоба свуда у целом свету. Сваки од њих је различит. И сваки од њих је страшан. Волео бих да сви они престану и да победи принцип љубави. Данас се против мене води циљана кампања која кроз спољни утицај ствара озбиљан преседан, бацајући сенку на суштину уметничке слободе. Резултат таквог наратива је тријумф бесмисла и пораз уметности. Почаствован сам што сам изабран да будем део “Белог лотоса”, телевизијске серије коју уважавам и уз колеге које изузетно поштујем - објаснио је у саопштењу.

Како је навео у овом саопштењу, поред свега тога његово учешће у овој серији није могуће из разлога који су ван домена културе те да се неће поклањати наративу који угрожава његов интегритет.

- Желим да захвалим свима који су били уз мене, а мојим колегама желим велики успех у новој сезони. Упркос свему, ја и даље верујем да уметност лечи и да може да уједини човечанство. Стога ће моја уверења и моја посвећеност уметности остати непромењени - навео је Биковић.                                     

На ову одлуку ХБО продукције и реакцију министарства спољних послова Украјине реаговали су многи српски културни радници, али занимљиво је да су о овоме веома објективно писали страни медији попут “Варајетија”, који нису заузели страну мада је било очекивано да ће стати на страну Украјине као што чини већина страних медија у страху да можда не буде отказана или како се то данас популарно каже - кенселована.     

Срамота и достојанство

О овом проблему за “Глас Српске” говорио је режисер Балша Ђого који је истакао да прије свега мора споменути да је онда када је прекинуто снимање филма “Кошаре” Милош Биковић на сваки начин својим ауторитетом покушавао да помогне да наставе рад свуда гдје је то било важно да се каже.

- Не могу да не поменем и то да се први, пре било каквог разговора, одрекао хонорара у корист породица погинулих војника. Првих и јединих седам дана нашег незавршеног филма снимали смо Биковићеве сцене. О његовом односу и поштењу према својој професији, да нема великих и малих улога говори и да је прихватио ону у којој има само неколико минута да “оживи” лик мајора Остојића пре његовог трагичног краја. За већу ролу није било места у његовом густом распореду, а мени је било важно да тај лик има тежину коју доноси велики глумац и да та погибија на самом почетку у филмском језику буде изненађење као што је онда то била смрт момака из 63. падобранске близу карауле Кошаре - објаснио је Ђого.

Додао је да Биковића познаје од “Монтевидеа”, гдје је био помоћник редитеља те да му је Биковић, када је почео да ради свој филм, у невољама организационе и логистичке природе у шумама на врху Суве планине уз свој глумачки дар неуморно поклањао и своје организаторске и продуцентске способности.

- Гледати га на том сету и као глумца и као човека који хоће и уме да помогне у невољи било је уживање за све који су били горе са нама. Причала ми је Горица Поповић једном, кад је Марко Николић играо Карађорђа у “Карађорђевој смрти”, да је изашао са оним брковима, црн, у костиму, наоружан кубурама из комбија на сет, да су се статисти ућутали и из поштовања се окренули ка њему, а неки су му љубили руку док је пролазио говорећи: “Добродошао, вожде!” Ретки су људи са таквом харизмом и они се лако не жртвују. Сад је прекасно и на штету је аутора серије “Бели лотус”. “Нико не прекова бистра џефердара”, али има још улога, а у руке Биковић Милоша биће свака пушка убојита - закључио је Ђого.

О искључењу Милоша Биковића за наш лист професор, критичар и режисер Станко Црнобрња је истакао да глумац Зеленски руши колегу глумца Биковића и истовремено дисциплинује америчког продуцента.

- Гебелс би му честитао на том наци-потезу. Срамота за Зеленског, достојанство за Биковића, црвени картон за ХБО - рекао је Црнобрња.

Удружење драмских уметника Србије подржало је Милоша Биковића након неоснованих оптужби, а то саопштење за јавност потписао је предсједник Удружења, глумац Небојша Дугалић.

- Иако смо свесни да рат искључује сваку другу логику  опредељивања осим оне “за или против” и да у свеопштој узаврелости страсти и међусобних оптужби нема простора за било какав дијалог изнијансираних аргумената, тужно је да живимо у времену када је тако лако оптужити некога за “подржавање геноцида” и “кршење међународног права”, без икаквог узимања у обзир глас оптуженог у вези са тим. Оно што сасвим сигурно не одговара истини јесу те две тако тешке и страшне оптужбе. Он никада није подржавао геноцид и био кршитељ међународног права. Надамо се да само нећемо, због такве медијске олакости у паушалним оптужбама, присуствовати поновном оживљавању оног, не тако давног времена, када је било довољно да неко на неког покаже прстом па да тај одмах заврши пред неким стрељачким водом или на неком Голом отоку - саопштили су из Удружења драмских уметника Србије.

Битка није изгубљена

У недјељнику “Време” драмски писац, сценариста, глумац и филмски критичар Димитрије Војнов написао је осврт на како је назвао “Случај Биковић”. У овом осврту он наводи да се све своди на то што је Милош Биковић добио улогу у серији нервира Украјинце те да су то покушали да дигну на ниво некакве принципијелне борбе за људска права.

Војнов је нагласио да ипак ову ПР битку Милош Биковић није изгубио, јер како је навео ни “Варајети” ни друге холивудске публикације нису узеле украјинске тврдње здраво за готово и у својим текстовима су доста објективно дочарале природу Биковићеве комуникације са Кремљом.

- Наравно, они пропуштају да ставе у контекст то да Путин у време из ког датирају снимци није повео агресију на Украјину и да он тада није био апсолутни негативац како је данас представљен, али исто тако наглашавају како Милош Биковић изузев радне посете Криму није ни на који начин угрозио Украјину или подржао рат. Штавише, износе доста разумну процену зашто би неко његово интензивније противљење рату у светлу руских репресивних закона било практично и самоубилачки чин без много смисла - навео је Војинов у осврту за “Време”.

Додао је да личну нелагоду на коју свако има право ипак није поштено подизати на ниво некаквог принципа.

- А то су Украјинци урадили и направили су један веома опасан преседан и то у области коју су наши народи апсолвирали и опростили грехе херојима са екрана. Ипак, истини за вољу, њих Милош Биковић није иритирао као Србин, већ као Рус и могуће је да су у руско-украјинским односима овакве ствари уобичајене. У глобалној сфери ипак нису и ХБО је поклекао под притиском што им је као бренду крајње несвојствено - написао је Војнов.

У том тексту нагласио је да ХБО није оно што је био, да је он сада дио једног већег медијског конгломерата, само један шраф њиховог глобалног стриминг сервиса Макс, а он има другачији и мање елитистички приступ.

- И, будимо скроз отворени, не иде му добро и неки шумови ове врсте му нису потребни. Верујем да ће у историји ХБО овај случај бити више запамћен него да је одиграна улога онако како је планирано - закључио је Војнов.

Након свега овога остаје нам да вјерујемо да ће умјетност ипак надвладати дневно политичке интриге и да ће побједу односити они који су заиста талентовани и који су својим трудом заслужили пажњу и награде, а не они којима је то приписано ради политичких манипулација и припадности одређеним државама.

Подршка

Неколико часова након оптужби украјинског министарства спољних послова огласило се и Министарство спољних послова Србије. У саопштењу су навели да Република Србија баштини дугу традицију културног стваралаштва те да су веома поносни на Уставом загарантовано право на слободно научно и уметничко стваралаштво.

- Подвлачимо да су тврдње украјинске стране неутемељене, будући да је Милош Биковић пре свега један од најпопуларнијих и најталентованијих српских глумаца своје генерације, који је, иако млад, већ оставио трага у српској, али и међународној кинематографији - наведено је у саопштењу.

Серија

“Бијели лотос” је серија коју је креирао Марк Вајт, а која је створена као остварење антологијског формата. До сада су објављене двије сезоне, које су обухватале двије различите приче, сличног типа и на различитим локацијама. Серија прати приче о животима гостију и упосленика одмаралишта “Бијели лотос” и својеврсна је критика таквог типа резиденција, али и појединих аномалија данашњег друштва. Глумачку поставу у првој сезони чинили су Мари Бартлет, Кони Бритон, Џенифер Кулиџ, Александра Дадарио, Џејк Леси и други. Прича прве сезоне била је смјештена на Хаваје. У другој сезони, Сицилија је била локација снимања и реализације приче, а међу глумачком екипом нашли су се Ф. Мари Абрахам, Џенифер Кулиџ, Адам Димарко, Том Холандер, Тео Џејмс, Обри Плаза и многи други. Трећа сезона биће снимљена на Тајланду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана