Šta je otkrio slučaj “Biković”: Umjetnost,ipak, poznaje granice

Ilijana Božić
Šta je otkrio slučaj “Biković”: Umjetnost,ipak, poznaje granice

Zastrašujuće je što živimo u svijetu u kojem državljanstvo utiče na to u kojim filmovima i serijama će glumci moći da igraju, a u kojima ne, tužno je što živimo u vrijeme koje dozvoljava neosnovane optužbe za genocid i vođenje prljave političke igre tamo gdje treba da vlada talenat.

Nakon što je poznata američka produkcija HBO otkazala saradnju popularnom srpskom glumcu Milošu Bikoviću još jednom nam je stavljeno do znanja da umjetnost i te kako poznaje granice, uz podsjetnik da opet živimo u doba protjerivanja kulturnih radnika iako smo na tren pomislili da smo se udaljili od vremena kada su protjerivani neistomišljenici, spaljivane knjige i rukopisi.

Učili su nas da umjetnost prevazilazi granice, da je ona ta koja otvara pitanja, da je tu da oplemeni i podsjeti na prave vrijednosti, a danas se pitamo šta će nam ostati od te umjetnosti ukoliko sa polica uklonimo sve knjige čiji sadržaj nekog vrijeđa, ako uklonimo muzičare čija muzika nekog vrijeđa ili glumce čiji talenat vrijeđa. 

Obesmišljavanje

Iako je ova skandalozna odluka potresla kulturnu scenu, ipak to nije ništa novo. Znamo da je uspješni srpski plivač Milorad Čavić sankcionisan jer je nosio majicu sa natpisom “Kosovo je Srbija”, a znamo i da je Ukrajina Goranu Bregoviću zabranila  ulazak zbog tvrdnji da je njegova muzika ples po ukrajinskim grobovima, iako je on svoju umjetnost stvarao decenijama prije rata u Ukrajini. Sve ovo samo potvrđuje da živimo u svijetu apsurda koji obesmišljava umjetnost.

Miloš Biković je trebalo da glumi u trećoj sezoni jedne od najpopularnijih serija “Bijeli lotos” na HBO platformi. Iako ova psihološka satira prati životne priče likova koji rade i gostuju u luksuznom lancu hotela “Bijeli lotos” uloga Miloša Bikovića koji nema baš nikakve veze sa rusko-ukrajinskim sukobom zasmetala je vlastima u Ukrajini. U trenutku kada Ukrajina ima velike političke probleme kojima treba da se bavi, u mučnini ratnog vihora, njeni zvaničnici su odlučili da se bave HBO platformom i srpsko-ruskim glumcem Milošem Bikovićem iznoseći netačne i neosnovane optužbe na njegov račun.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine preko mreže “Iks” direktno je imenovalo HBO napisavši: “Da li je u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo?”

Ukrajinski propagandisti dodali su i montirani snimak u kojem su prikazani dijelovi njegovih filmskih uloga i replike iz scenarija sa Bikovićevim izjavama o Rusiji i podsjećanjem na nagrade koje je dobio u Moskvi i Beogradu. Svakako tu se vidi i kako Biković prima medalju časti od ruskog predsjednika Vladimira Putina 2018. godine, a nazvali su ga i “stranim glasnikom Kremlja”. 

Iako nema dokaza o tome da se Miloš Biković izjasnio da podržava genocid niti rat, niti ništa slično, HBO je reagovao i isključio glumca iz projekta i njegovu ulogu dodijelio glumcu iz Bugarske.

Nakon odluke HBO o njegovom isključenju Miloš Biković se oglasio na svom “Instagram” profilu.

- Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo. Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi. Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti. Počastvovan sam što sam izabran da budem deo “Belog lotosa”, televizijske serije koju uvažavam i uz kolege koje izuzetno poštujem - objasnio je u saopštenju.

Kako je naveo u ovom saopštenju, pored svega toga njegovo učešće u ovoj seriji nije moguće iz razloga koji su van domena kulture te da se neće poklanjati narativu koji ugrožava njegov integritet.

- Želim da zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni - naveo je Biković.                                     

Na ovu odluku HBO produkcije i reakciju ministarstva spoljnih poslova Ukrajine reagovali su mnogi srpski kulturni radnici, ali zanimljivo je da su o ovome veoma objektivno pisali strani mediji poput “Varajetija”, koji nisu zauzeli stranu mada je bilo očekivano da će stati na stranu Ukrajine kao što čini većina stranih medija u strahu da možda ne bude otkazana ili kako se to danas popularno kaže - kenselovana.     

Sramota i dostojanstvo

O ovom problemu za “Glas Srpske” govorio je režiser Balša Đogo koji je istakao da prije svega mora spomenuti da je onda kada je prekinuto snimanje filma “Košare” Miloš Biković na svaki način svojim autoritetom pokušavao da pomogne da nastave rad svuda gdje je to bilo važno da se kaže.

- Ne mogu da ne pomenem i to da se prvi, pre bilo kakvog razgovora, odrekao honorara u korist porodica poginulih vojnika. Prvih i jedinih sedam dana našeg nezavršenog filma snimali smo Bikovićeve scene. O njegovom odnosu i poštenju prema svojoj profesiji, da nema velikih i malih uloga govori i da je prihvatio onu u kojoj ima samo nekoliko minuta da “oživi” lik majora Ostojića pre njegovog tragičnog kraja. Za veću rolu nije bilo mesta u njegovom gustom rasporedu, a meni je bilo važno da taj lik ima težinu koju donosi veliki glumac i da ta pogibija na samom početku u filmskom jeziku bude iznenađenje kao što je onda to bila smrt momaka iz 63. padobranske blizu karaule Košare - objasnio je Đogo.

Dodao je da Bikovića poznaje od “Montevidea”, gdje je bio pomoćnik reditelja te da mu je Biković, kada je počeo da radi svoj film, u nevoljama organizacione i logističke prirode u šumama na vrhu Suve planine uz svoj glumački dar neumorno poklanjao i svoje organizatorske i producentske sposobnosti.

- Gledati ga na tom setu i kao glumca i kao čoveka koji hoće i ume da pomogne u nevolji bilo je uživanje za sve koji su bili gore sa nama. Pričala mi je Gorica Popović jednom, kad je Marko Nikolić igrao Karađorđa u “Karađorđevoj smrti”, da je izašao sa onim brkovima, crn, u kostimu, naoružan kuburama iz kombija na set, da su se statisti ućutali i iz poštovanja se okrenuli ka njemu, a neki su mu ljubili ruku dok je prolazio govoreći: “Dobrodošao, vožde!” Retki su ljudi sa takvom harizmom i oni se lako ne žrtvuju. Sad je prekasno i na štetu je autora serije “Beli lotus”. “Niko ne prekova bistra džeferdara”, ali ima još uloga, a u ruke Biković Miloša biće svaka puška ubojita - zaključio je Đogo.

O isključenju Miloša Bikovića za naš list profesor, kritičar i režiser Stanko Crnobrnja je istakao da glumac Zelenski ruši kolegu glumca Bikovića i istovremeno disciplinuje američkog producenta.

- Gebels bi mu čestitao na tom naci-potezu. Sramota za Zelenskog, dostojanstvo za Bikovića, crveni karton za HBO - rekao je Crnobrnja.

Udruženje dramskih umetnika Srbije podržalo je Miloša Bikovića nakon neosnovanih optužbi, a to saopštenje za javnost potpisao je predsjednik Udruženja, glumac Nebojša Dugalić.

- Iako smo svesni da rat isključuje svaku drugu logiku  opredeljivanja osim one “za ili protiv” i da u sveopštoj uzavrelosti strasti i međusobnih optužbi nema prostora za bilo kakav dijalog iznijansiranih argumenata, tužno je da živimo u vremenu kada je tako lako optužiti nekoga za “podržavanje genocida” i “kršenje međunarodnog prava”, bez ikakvog uzimanja u obzir glas optuženog u vezi sa tim. Ono što sasvim sigurno ne odgovara istini jesu te dve tako teške i strašne optužbe. On nikada nije podržavao genocid i bio kršitelj međunarodnog prava. Nadamo se da samo nećemo, zbog takve medijske olakosti u paušalnim optužbama, prisustvovati ponovnom oživljavanju onog, ne tako davnog vremena, kada je bilo dovoljno da neko na nekog pokaže prstom pa da taj odmah završi pred nekim streljačkim vodom ili na nekom Golom otoku - saopštili su iz Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Bitka nije izgubljena

U nedjeljniku “Vreme” dramski pisac, scenarista, glumac i filmski kritičar Dimitrije Vojnov napisao je osvrt na kako je nazvao “Slučaj Biković”. U ovom osvrtu on navodi da se sve svodi na to što je Miloš Biković dobio ulogu u seriji nervira Ukrajince te da su to pokušali da dignu na nivo nekakve principijelne borbe za ljudska prava.

Vojnov je naglasio da ipak ovu PR bitku Miloš Biković nije izgubio, jer kako je naveo ni “Varajeti” ni druge holivudske publikacije nisu uzele ukrajinske tvrdnje zdravo za gotovo i u svojim tekstovima su dosta objektivno dočarale prirodu Bikovićeve komunikacije sa Kremljom.

- Naravno, oni propuštaju da stave u kontekst to da Putin u vreme iz kog datiraju snimci nije poveo agresiju na Ukrajinu i da on tada nije bio apsolutni negativac kako je danas predstavljen, ali isto tako naglašavaju kako Miloš Biković izuzev radne posete Krimu nije ni na koji način ugrozio Ukrajinu ili podržao rat. Štaviše, iznose dosta razumnu procenu zašto bi neko njegovo intenzivnije protivljenje ratu u svetlu ruskih represivnih zakona bilo praktično i samoubilački čin bez mnogo smisla - naveo je Vojinov u osvrtu za “Vreme”.

Dodao je da ličnu nelagodu na koju svako ima pravo ipak nije pošteno podizati na nivo nekakvog principa.

- A to su Ukrajinci uradili i napravili su jedan veoma opasan presedan i to u oblasti koju su naši narodi apsolvirali i oprostili grehe herojima sa ekrana. Ipak, istini za volju, njih Miloš Biković nije iritirao kao Srbin, već kao Rus i moguće je da su u rusko-ukrajinskim odnosima ovakve stvari uobičajene. U globalnoj sferi ipak nisu i HBO je poklekao pod pritiskom što im je kao brendu krajnje nesvojstveno - napisao je Vojnov.

U tom tekstu naglasio je da HBO nije ono što je bio, da je on sada dio jednog većeg medijskog konglomerata, samo jedan šraf njihovog globalnog striming servisa Maks, a on ima drugačiji i manje elitistički pristup.

- I, budimo skroz otvoreni, ne ide mu dobro i neki šumovi ove vrste mu nisu potrebni. Verujem da će u istoriji HBO ovaj slučaj biti više zapamćen nego da je odigrana uloga onako kako je planirano - zaključio je Vojnov.

Nakon svega ovoga ostaje nam da vjerujemo da će umjetnost ipak nadvladati dnevno političke intrige i da će pobjedu odnositi oni koji su zaista talentovani i koji su svojim trudom zaslužili pažnju i nagrade, a ne oni kojima je to pripisano radi političkih manipulacija i pripadnosti određenim državama.

Podrška

Nekoliko časova nakon optužbi ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. U saopštenju su naveli da Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva te da su veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umetničko stvaralaštvo.

- Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio traga u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji - navedeno je u saopštenju.

Serija

“Bijeli lotos” je serija koju je kreirao Mark Vajt, a koja je stvorena kao ostvarenje antologijskog formata. Do sada su objavljene dvije sezone, koje su obuhvatale dvije različite priče, sličnog tipa i na različitim lokacijama. Serija prati priče o životima gostiju i uposlenika odmarališta “Bijeli lotos” i svojevrsna je kritika takvog tipa rezidencija, ali i pojedinih anomalija današnjeg društva. Glumačku postavu u prvoj sezoni činili su Mari Bartlet, Koni Briton, Dženifer Kulidž, Aleksandra Dadario, Džejk Lesi i drugi. Priča prve sezone bila je smještena na Havaje. U drugoj sezoni, Sicilija je bila lokacija snimanja i realizacije priče, a među glumačkom ekipom našli su se F. Mari Abraham, Dženifer Kulidž, Adam Dimarko, Tom Holander, Teo Džejms, Obri Plaza i mnogi drugi. Treća sezona biće snimljena na Tajlandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana