Atentati na političare potresali Srbiju, Švedsku, Poljsku...

Indeks
Atentati na političare potresali Srbiju, Švedsku, Poljsku...

Pokušaj ubistva poljskog premijera Roberta Fica podsjetio je na atentate nekih evropskih političara u prošlosti.

Tako je ovaj događaj na mračne događaje, između ostalih, podsjetio i Srbiju, Poljsku i Švedsku.

Nama najbliži događaj je onaj u Srbiji iz 2003 godine kada je ubijen premijer Zoran Đinđić. Tok 12. marta oko 12.30 sati Đinđić je pogođen snajperskim hicem. Prevezen je u bolnicu gdje je preminuo sat vremena kasnije uprkos naporima ljekara da ga spase.

Za ovaj događaj, koji je šokirao cijelu Evropu, na po 40 godina zatvora osuđeni su Milorad Ulemek Legija kao nalogodavac te Zvezdan Jovanović koji je označen kao direktni izvršilac.

Gradonačelnik izboden na bini

Još jedno ubistvo političara koje je šokiralo Evropu dogodilo se 13. januara 2019. godine u poljskom Gdanjsku.

Tada je pomahnitali napadač nasred bine izbo gradonačelnika Gdanjska Pavela Pavela Adamoviča koji je je preminuo dan kasnije u bolnici. U napadu je zadobio povrede u predjelu srca, dijafragme i drugih organa što je bilo kobno.

Napadač je odmah uhapšen, a nekoliko dana se špekulisalo o motivima.

Na kraju su mediji izvijestili da je ubica rekao kako je Adamoviča napao iz osvete partiji Građanska platforma (čiji je član gradonačelnik bio), za vrijeme čije vladavine je on završio u zatvoru zbog pljačkanja banaka.

Inače, atentator je svega mjesec dana prije ubistva izašao iz zatvora, nakon što je odslužio kaznu od pet i po godina, zbog pljačke banke.

Švedska - dva atentata

Švedska je među rijetkim zemljama koju su ubistva političara potresala više od jednom.

Najprije je 1986. godine ubijen premijer Ulof Palme. Palme je ubijen s leđa dok je išao ka kući sa suprugom Lizbet u Stokholmu.

Ranije tog dana je rekao tjelohraniteljima da mu obezbjeđenje nije potrebno. Ubistvo se dogodilo u jednoj od najprometnijih ulica u Stokholmu i više desetina svjedoka je policiji reklo da su vidjeli visokog muškarca koji je ispalio nekoliko hitaca i pobjegao.

Tokom istrage ubistva premijera ispitane su hiljade ljudi. Za ubistvo je prvobitno na doživotnu robiju osuđen sitan kriminalac Krister Peterson, ali je kasnije presuda odbačena, a on oslobođen.

Ipak, godinama kasnije tužilac Krister Peterson (koji nije ni u kakvoj porodičnoj vezi sa pomenutim Petersonom) otkrio je 2020. godine ime pravog ubice.

Riječ je o Stigu Engstromu, poznatijem kao "Skandia men", koji je izvršio samoubistvo 2000. godine.

Te noći kada je premijer ubijen, radio je do kasno u blizini mjesta gdje se zločin dogodio.

Engstrom je bio jedan od 20 ljudi koji su svjedočili o ubistvu.

Tužioci tvrde da je Engstrom ubio Palmea zbog premijerovih levičarskih stavova.

Utvrđeno je da je lažno svedočio o događajima posle ubistva, a tvrdio je da je pokušao da oživi Palmea.

Dok još nije bilo rasvijetljeno ubistvo Palmea, novo je šokiralo Švedsku. Godine 2003. ubijena je ministar spoljnih poslova Ane Lind. Cijela Švedska žalila je za omiljenom političarkom.

Njeno ubistvo podsjetilo je na ubistvo premijera Olofa Palmea 1986. godine.

10. septembra 2003. godine oko 17 sati švedska televizija je prekinula aktuelni program i saopštila da je izvršen atentat. Za to vrijeme, Ana Lind borila se za život. Sutradan je objavljena vijest da je Ana Lind izgubila tu borbu u 46. godini.

Čovjek koji je prekinuo karijeru Ane Lind, 25-godišnji Šveđanin srpskog porijekla osuđen je na doživotnu robiju. Time je slučaj završen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana