Атентати на политичаре потресали Србију, Шведску, Пољску...

Индекс
Атентати на политичаре потресали Србију, Шведску, Пољску...

Покушај убиства пољског премијера Роберта Фица подсјетиo je на атентате неких европских политичара у прошлости.

Тако је овај догађај на мрачне догађаје, између осталих, подсјетио и Србију, Пољску и Шведску.

Нама најближи догађај је онај у Србији из 2003 године када је убијен премијер Зоран Ђинђић. Ток 12. марта око 12.30 сати Ђинђић је погођен снајперским хицем. Превезен је у болницу гдје је преминуо сат времена касније упркос напорима љекара да га спасе.

За овај догађај, који је шокирао цијелу Европу, на по 40 година затвора осуђени су Милорад Улемек Легија као налогодавац те Звездан Јовановић који је означен као директни извршилац.

Градоначелник избоден на бини

Још једно убиство политичара које је шокирало Европу догодило се 13. јануара 2019. године у пољском Гдањску.

Тада је помахнитали нападач насред бине избо градоначелника Гдањска Павела Павела Адамовича који је је преминуо дан касније у болници. У нападу је задобио повреде у предјелу срца, дијафрагме и других органа што је било кобно.

Нападач је одмах ухапшен, а неколико дана се шпекулисало о мотивима.

На крају су медији извијестили да је убица рекао како је Адамовича напао из освете партији Грађанска платформа (чији је члан градоначелник био), за вријеме чије владавине је он завршио у затвору због пљачкања банака.

Иначе, атентатор је свега мјесец дана прије убиства изашао из затвора, након што је одслужио казну од пет и по година, због пљачке банке.

Шведска - два атентата

Шведска је међу ријетким земљама коју су убиства политичара потресала више од једном.

Најприје је 1986. године убијен премијер Улоф Палме. Палме је убијен с леђа док је ишао ка кући са супругом Лизбет у Стокхолму.

Раније тог дана је рекао тјелохранитељима да му обезбјеђење није потребно. Убиство се догодило у једној од најпрометнијих улица у Стокхолму и више десетина свједока је полицији рекло да су видјели високог мушкарца који је испалио неколико хитаца и побјегао.

Током истраге убиства премијера испитане су хиљаде људи. За убиство је првобитно на доживотну робију осуђен ситан криминалац Кристер Петерсон, али је касније пресуда одбачена, а он ослобођен.

Ипак, годинама касније тужилац Кристер Петерсон (који није ни у каквој породичној вези са поменутим Петерсоном) открио је 2020. године име правог убице.

Ријеч је о Стигу Енгстрому, познатијем као "Скандиа мен", који је извршио самоубиство 2000. године.

Те ноћи када је премијер убијен, радио је до касно у близини мјеста гдје се злочин догодио.

Енгстром је био један од 20 људи који су свједочили о убиству.

Тужиоци тврде да је Енгстром убио Палмеа због премијерових левичарских ставова.

Утврђено је да је лажно сведочио о догађајима после убиства, а тврдио је да је покушао да оживи Палмеа.

Док још није било расвијетљено убиство Палмеа, ново је шокирало Шведску. Године 2003. убијена је министар спољних послова Ане Линд. Цијела Шведска жалила је за омиљеном политичарком.

Њено убиство подсјетило је на убиство премијера Олофа Палмеа 1986. године.

10. септембра 2003. године око 17 сати шведска телевизија је прекинула актуелни програм и саопштила да је извршен атентат. За то вријеме, Ана Линд борила се за живот. Сутрадан је објављена вијест да је Ана Линд изгубила ту борбу у 46. години.

Човјек који је прекинуо каријеру Ане Линд, 25-годишњи Швеђанин српског поријекла осуђен је на доживотну робију. Тиме је случај завршен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана