Шта данас раде пет, шест и седам-милијардити становници Земље: Живе у Сарајеву, Загребу и Даки

ГС
Foto: BBC

Уједињене нације су саопштиле како је свјетска популација данас достигла осам милијарди људи, само 11 година након што је прешла прекретницу од седам милијарди.

Као и раније, Уједињене нације ће на адекватан начин обиљежити овај значајан јубилеј, а поводом приче о расту популације, ББЦ је провјерио гдје су данас и шта раде становници планете који су дефинирани као пет-милијардити, шест-милијардити и седам-милијардити становници.

Током 1987. године, у Југославији је рођено пет-милијардито дијете. Матеј Гашпар рођен је у Загребу 11. јула 1987. године, за вријеме одржавање Универзијаде. Његов рођендан проглашен је Свјетским даном становништва.

"У основи смо погледали пројекције и схватили да ће свјетска популација прећи пет милијарди 1987. године. Статистички датум је био 11. јули. Дјелимично смо одговорни за хаос у малом породилишту у Загребу тог дана", рекао је званичник УН-а Алекс Марсхал.

Новинари ББЦ-а покушали су доћи до Матеја данас, али он није био расположен за интервју.

"35 година касније, 5-милијардита беба на свијету покушава да заборави свој свечани долазак на свијет. Његов Фејзбук профил сугерише да живи у Загребу, сретно ожењен те да ради као хемијски инжињер. Међутим, избјегава интервјуе и одбио је разговарати за ББЦ", пише британски медиј.

Неколико година касније, планета је достигла број од шест милијарди људи, а интересантно, као шест-милијардито дијете проглашен је Аднан Мевић из Сарајева.

Аднан данас живи у Сарајеву са мајком Фатимом, а она је у разговору за ББЦ поручила како и даље има надре

 "Схватила сам да је нешто необично јер су се около окупљали доктори и медицинске сестре, али нисам знала шта се дешава. Када је Аднан стигао, тадашњи генерални секретар УН-а Кофи Аннан био је тамо да га прогласи као шест-милијардитог становника. Била сам тако уморна, не знам ни како сам се осјећала", поручила је Фатима.

Када је ријеч о Аднановом животном путу, он је магистрирао економију и тренутно тражи посао.

"Ако га не нађе, преселит ће се у Европску унију. Као и многи дијелови источне Европе, БиХ је погођена проблемима ниског наталитета и високе емиграције", пише ББЦ.

Ипак, током разговора, Аднан је нагласио како је било одређених погодности у томе што је рођен као шест-милијардити становник.

"То је довело до позива да упозна свог хероја, Кристиана Роналда, када је имао 11 година", наводи британски јавни сервис.

На крају, ББЦ је провјерио гдје је и шта ради дијете које је проглашено седам-милијардитим становником наше планете. Садиа Султана Оисхе, данас 11-годишња дјевојчица, живи са родитељима у Бангладешу, тачније у главном граду Даки.

Њена мајка, у разговору за ББЦ, присјетила се 2011. године и догађаја у којем је управо њеној кћерци додијељена специфична "титула".

"Оисхе је стигла у минут иза поноћи, окружена ТВ екипама и локалним званичницима. Породица је била запањена, али одушевљена. Оисхеејев отац се надао дјечаку, али је сада задовољан са своје три вриједне кћерке", пише ББЦ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана