Шта чека нашу галаксију за двије и по милијарде година

Agencije
Шта чека нашу галаксију за двије и по милијарде година

Наша галаксија Млијечни пут је почела да се судара са двјема патуљастим галаксијама Великим и Малим Магелановим облаком, саопштили су хрватски астрономи.

Они су сазнали ову вијест из астрономског часописа "Earth Sky" (Земљаско небо).

Астрономима је познато да је предвиђено да се Млијечни пут судари с великом спиралном гаксијом Андромеда, што би требало да се догоди за четири милијарде година, а за сада су почеле да нам се приближавају двије галаксије - Велики и Мали Магеланов облак, које круже око Млијечног пута, па се може очекивати да дође до судара.

То приближавање је први сигнал да предстоји судар Млијечног пута с Великим и Малим Магелановим облаком, а као посљедица тог судара већ се рађају нове звијезде.

Астрономи већ од шездесетих година прошлог вијека посматрају дугачак траг гаса који потиче из Магеланових облака, а који називају Магелановим потоком. Тај траг гаса протеже се кроз галактички јужни пол Млијечног пута, пише "Earth Sky".

Магеланови облаци требало би да се у правом смислу сударе с нашом галаксијом за неколико милијарди година, али према најновијим подацима које су 8. новембра астрономи представили на скупу Америчког астрономског друштва (ААС) у Хонолулуу, чини се да су се већ сада појавили први знаци колизије.

Наиме, приликом спајања галаксија обично се стварају нове звијезде, а астрономи су недавно на периферији наше галаксије, у близини Магелановог потока, уочили нови звјездани скуп. На том предјелу се иначе налазе најстарије звијезде наше галаксије, а стручњаци су открили како су звијезде овога скупа састављене од материјала из Магелановог облака.

Тако су научници тек недавно схватили колика је пријетња нашој галаксији Велики Магеланов облак.

Према истраживању које је у фебруару 2019. објављено у часопису "Монтхлy Нотицес" (Мјесечне биљешке) британског Краљевског астропномског дрштва, Велики Магеланов облак засигурно ће се сударити с нашом галаксијом и то много прије него што се мислило.

До тог открића научници су дошли након што су израдили компјутерске симулације кретања Магелановог облака, при чему су установили да умјесто да на сигурној удаљености кружи око нашег Млијечног пута, Велики Магеланов облак ће се након неког времена сударити с њом.

Научници процјењују да је Магеланов облак тренутно од нас удаљен око 163.000 свјетлосних година и да се удаљава брзином од 400 километара у секунди. Али симулације астрофизичара са Универзитета Дарем показују да ће Велики Магеланов облак у једном тренутку успорити, окренути се према нама и сударити се с нашом галаксијом. Судар би требало да се догоди за око двије и по милијарде година.

У случају да човјечанство преживи толико дуго, чека га прави спектакл. Постоји, наиме, могућност да ће се приликом судара активирати црна рупа у средини наше галаксије и почети да гута све што се налази око ње увећавајући се десет пута.

"Док се буде хранила околним гасом, црна рупа ће избацивати велике млазове радијације", рекао је водитељ истраживања, козмолог Мариус Каутун.

"Мада ти млазеви неће утицати на нас, постоји мала могућност (1-3%) да ће приликом судара двије галаксије наш Сунчев систем бити избачен у међузвјездани простор", додао је Каутон.

Научници сумњају да ће приликом стапања Млијечног пута и Андромеде доћи и до међусобног судара звијезда или планета, али надолазећа галаксија с више од 250 милијарди сунаца ипак ће направити "неред" унутар нашег Млијечног пута, сматра астрофизичар Карлос Френк са Универзитета Дарем.

Све ће се пореметити унутар наше галаксије, а Сунчев систем би и могао бити избачен у спољни свемир. У случају да се то догоди, сумњам да ће наши потомци, ако их тада уопште буде било, моћи преживјети", објаснио је Карлос Френк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана