Сазнајте ко је подарио моћи Супермену, Спајдермену и Чудесној жени

BBC на српском
Сазнајте ко је подарио моћи Супермену, Спајдермену и Чудесној жени

ДЦ и Марвел нису измислили суперхероје – они су постојали већ хиљадама година. Моћне вештице и летећи чекићи – откријте древне суперхероје који су нам показали како се то ради.

Ко није сањао о томе да посједује супермоћи? То је жеља која је, чини се, стара као и само човјечанство.

Али ако мислите да су изворни суперхероји Супермен, Спајдермен и Чудесна жена, грдно се варате.

Прије више хиљада година, Стари Грци, Римљани и Нордијци већ су стварали властите хероје са надљудским моћима.

И штавише, многи наши савремени суперхероји позајмљују карактеристике и вјештине од ових класичних опаких даса - а у неким случајевима чак носе и исто име као они...

Ове митске супермоћи показале су Марвелу и ДЦ-ју како се то ради:

1. Надљудска снага (Као Хулк)

Хулковски рмпалија Херкул звијезда је Марвелових стрипова и насловни лик у Дизнијевом анимираном филму - али легенда о Херкулу заправо је стара хиљадама година.

Преименовали су га Римљани, након што је првобитно био старогрчки полубог по имену Херакле.

Он је био син Зевса и прелијепе смртнице Алкмене, а рођен је с надљудском снагом и издржљивошћу.

Између осталих фасцинантних херојстава, Херакле/Херкул је извршио 12 “немогућих” подвига, побио бројна чудовишта, неко вријеме придржавао небо (да мало одмени Атласа), освојио сваку дисциплину на првим Олимпијским играма, а потукао се и са самом Смрћу - и побједио.

2. Фатална слаба тачка (као криптонит)

Син грчког краља Пелеја и морске нимфе Тетиде, Ахил је био звијезда у својој генерацији... али сваки суперхерој мора да има неку слабу тачку, иначе како би другачије био угрожен?

Суперменова је криптонит, Вулвериннова је Мурамасино сјечиво, а ако првобитној Чудесној жени веже наруквице неки мушкарац, она губи све своје моћи.

Ахил је био херој Тројанског рата и највећи од свих грчких ратника, али и он је имао просту слабу тачку. Јесте, погодили сте, пету.

Кад је Ахил био беба, пророчанство је предвидјело да ће умрети млад.

Разумљиво узнемирена због тога, његова мајка га је уронила у ријеку Стикс, за коју се сматрало да дарује моћ нерањивости. Али зато што га је држала за пету, тај дио тијела остао му је сув - велики пропуст у њеном плану.

У каснијим верзијама легенде о Ахилу - мада не и у Илијади, изворној верзији приче о њему - он је убијен поготком стријеле у пету.

И тако је израз “Ахилова пета” постао синоним за слабу тачку, упркос његовој свеукупној снази.

3. Улична сналажљивост (као Бетмен)

Одисеј је легендарни грчки краљ Итаке, најпознатији као насловни јунак Одисеје - која прича причу о његовом десетогодишњем узбудљивом путовању до куће по завршетку Тројанског рата.

Одисеј се успут среће са многим изазовима и препрекама, али умногоме као Бетмен, он успијева да надмудри непријатеље уз помоћ довитљивости, интелектуалне снаге и лукавства.

Кад га ухвати Киклоп Полифем, једнооки џин прождере велики број његових људи.

Размишљајући брзо, Одисеј каже Полифему да се он зове “Нико”.

Он потом напије киклопа и кад овај заспи, ослијепи га дрвеним коцем. Полифем јаукне од бола, али кад га његова киклопска сабраћа питају шта се десило, он им каже: “Ослијепио ме је Нико!”

Разумљиво, његови пријатељи помисле да је овај скренуо с ума, а Одисеј и његова екипа успију да побјегну.

4. Магија (као Вичфајер)

Многи савремени суперхероји у свом арсеналу имају и магију.

У ДЦ-ју ту је Вичфајер - прелијепи фото-модел, талентована глумица и пјевачица а (евидентно из самог имена) и моћна вјештица.

Рејвен може да чита емоције других и манипулише сијенкама тако да нападну њене непријатеље.

А ту је и Доктор Стрејнџ, бивши хирург који се предао изучавању мистичних вјештина кад је повредио драгоцјене руке у саобраћајној несрећи.

Али много прије него што је било који од ових ликова био тек искра у оку њихових твораца, била је ту Кирка: најславнија богиња враџбина у грчкој митологији.

Кирка - која је прогнана на митско острво у друштву бројних нимфи - била је вјешта у магији преображења и илузије.

Уз помоћ њеног огромног познавања напитака и биља, и коришћења магичног штапа, она би преображавала непријатеље - или чак било кога ко јој се није допао - у животиње и чудовишта.

Тако је љубавна ривалка Сцила претворена из љепотице у застрашујуће шестоглаво чудовиште са дванаест пипака, толико гладно људског меса да би гутала сваког морнара који прође крај њене пећине.

И не заборавимо да је, кад је Одисеј посјетио њено острво, не трепнувши претворила његове људе у свиње.

5. Жене ратнице (као Чудесна жена)

У грчкој митологији Амазонке су племе бруталних и агресивних ратница - у Илијади су описане као искусни борци - равне сваком мушком противнику по физичкој снази, отпорности и храбрости.

Звуче ли вам познато? То је зато што су те снажне жене ратничког поријекла послужиле као инспирација за ДЦ-јеву јунакињу са папира и великих екрана Чудесну жену.

У ранијим издањима, прича о поријеклу Чудесне жене била је да ју је од глине извајала њена мајка краљица Хиполита и благословила је даром велике снаге и моћи грчких богова.

Али у скоријим верзијама, ДЦ је променио њено поријекло тако да јој је отац Зевс.

И сада не само да потиче из лозе опасних Амазонки - већ је и полубогиња.

6. Скривени идентитет (као Супермен)

Римски бог Купидон - код Старих Грка познат и као Ерос - вјероватно је један од најпрепознатљивијих од свих божанстава класичне старине.

Сви знају за буцмасто, крилато дијете са сребрним луком и стријелом, као и његову репутацију проводаџије: свако кога погоди Купидонова стријела затрескаће се до коске у прво створење које угледа.

Једна од ствари заједничка за многе суперхероје јесте жеља да прикрију стварни идентитет. Неки то раде костимима - узмите на примјер Бетмена или Спајдермена - или ако сте Супермен, само ставите наочаре на нос и одједном сте поново Кларк Кент.

7. Невидљивост (као Невидљива жена)

Kао што показује Невидљива жена из Фантастичне четворке, невидљивост је још једна кључна суперхеројска моћ... уз чију помоћ је полубог Персеј успио да надмудри злогласну неман из грчке митологије.

Персеј је послат да учини немогуће: да донесе главу Медузе, Горгоне чији поглед људе претвара у камен.

Али Персеј није посустао пред тим изазовом: наоружао се моћним мачем и Капом невидљивости - познатом и као Хадски шлем - која учини сваког ко је носи невидљивим, и пришуњао се успаваној Медузи у њеној пећини.

Гледајући Медузу посредно, само преко одраза у штиту, успио је безбједно да јој приђе и одсјече јој главу.

И уз помоћ окриља ноћи у којој је био невидљив, успио је да побјегне чак и двијема другим Горгонама који су му се нашле за петама.

8. Моћни чекић... и све остало (као Тор)

Искоришћавање временских прилика за вођење битака? То је једно озбиљно суперхеројско својство.

У нордијској митологији, Тор је бог грома који витла чекићем - и не повезују га случајно са громом, муњама, олујама, храстовим дрветом и снагом.

Он је власник магичног чекића по имену Мјолнир, који му сасвим згодно омогућује да лети и манипулише временским приликама како би остварио главни циљ: заштитио људску расу.

Његов имењак из Марвела, Тор Одинсон, заснован је на истом нордијском митолошком божанству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана