Ова раса пса није за свакога: Заштитнички су настројени и забрањени у више земаља

ГС
Ова раса пса није за свакога: Заштитнички су настројени и забрањени у више земаља

Бразилски мастиф или фила брасилеиро раса је пса која није адекватан одабир за свакога, а док су познати као заштитнички настројени у неколико земаља се не могу посједовати без посебног изузећа суда.

Фила брасилеиро, такође познат као бразилски мастиф, први је пут узгојен 1400-их година. Једна од теорија настанка бразилског мастифа јест да је настао крижањем енглеског мастифа, крвосљедника и старог булдога из 15 вијека.

Друга теорија настанка јесте да су се крижали португалски и шпански пси у Бразилу током раздобља Пиринејске уније. Бразилски мастифи узгајани су на великим плантажама и фармама стоке.

Његова првобитна намјена била је заштита стоке и хватање предатора. Историја узгоја пса резултирала је развојем инстинкта за антисоцијално и нежељено понашање.

Као кућни љубимци почињу се држати средином 20. ВИЈЕКА. Осим у Бразилу популарни су у Сјеверној Америци и Европи.

Природно су заштитнички настројени, а узгајани су да буду агресивни. Јако су опрезни са странцима и окретни када бране свог власника. Јако су му лојални, па тако у Бразилу постоји и изрека "вјеран као бразилски мастиф".

На Фиџију, Норвешкој, Малти, Аустралији, Хонг Конгу и на Кипру незаконито је посједовати ову расу без посебног изузећа од суда. У Турској је илегално посједовати и узгајати бразилског мастифа.

У Тринидаду и Тобагу је класификован као опасан пас, што значи да се не може увести и мужјаци морају бити стерилисани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана