Ova rasa psa nije za svakoga: Zaštitnički su nastrojeni i zabranjeni u više zemalja

GS
Ova rasa psa nije za svakoga: Zaštitnički su nastrojeni i zabranjeni u više zemalja

Brazilski mastif ili fila brasileiro rasa je psa koja nije adekvatan odabir za svakoga, a dok su poznati kao zaštitnički nastrojeni u nekoliko zemalja se ne mogu posjedovati bez posebnog izuzeća suda.

Fila brasileiro, takođe poznat kao brazilski mastif, prvi je put uzgojen 1400-ih godina. Jedna od teorija nastanka brazilskog mastifa jest da je nastao križanjem engleskog mastifa, krvosljednika i starog buldoga iz 15 vijeka.

Druga teorija nastanka jeste da su se križali portugalski i španski psi u Brazilu tokom razdoblja Pirinejske unije. Brazilski mastifi uzgajani su na velikim plantažama i farmama stoke.

Njegova prvobitna namjena bila je zaštita stoke i hvatanje predatora. Istorija uzgoja psa rezultirala je razvojem instinkta za antisocijalno i neželjeno ponašanje.

Kao kućni ljubimci počinju se držati sredinom 20. VIJEKA. Osim u Brazilu popularni su u Sjevernoj Americi i Evropi.

Prirodno su zaštitnički nastrojeni, a uzgajani su da budu agresivni. Jako su oprezni sa strancima i okretni kada brane svog vlasnika. Jako su mu lojalni, pa tako u Brazilu postoji i izreka "vjeran kao brazilski mastif".

Na Fidžiju, Norveškoj, Malti, Australiji, Hong Kongu i na Kipru nezakonito je posjedovati ovu rasu bez posebnog izuzeća od suda. U Turskoj je ilegalno posjedovati i uzgajati brazilskog mastifa.

U Trinidadu i Tobagu je klasifikovan kao opasan pas, što znači da se ne može uvesti i mužjaci moraju biti sterilisani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana