Он је родоначелник династије Немањића

Агенције
Он је родоначелник династије Немањића

Стефан Немања је био велики жупан Рашке и отац Растка, Вукана и Стефана Немањића. Многи га сматрају једним од најзначајнијих српских владара, а да ли знате гдје је сахрањен?

Црква Студеница је грађена од 1183. до 1196. године. Тада се Стефан Немања на државном сабору одрекао престола у корист свог средњег сина Стефана и замонашио и добио име Симеон. Двије године касније, Свети Симеон одлази на Свету гору, гдје се 26. фебруара 1199. године и упокојио у Манастиру Хиландар.

Мошти Стефана Немање, односно монаха Симеона, 1206. године Свети Сава доноси у Србију и заједно са браћом их полаже у већ припремљену гробницу у Богородичиној цркви, гдје и данас мошти почивају.

Од 1206. године па до половине друге деценије 13. вијека Свети Сава борави у Студеници као старијешина - игуман, у чину архимандрита. Под Савиним старатељством Манастир Студеница је постао културни, духовни и медицински центар средњовијековне Србије.

“Помените Саву грешнога”

Свети Сава је дао и да се на цркви испише натпис:

“Овај пресвети храм пречисте владичице наше Богородице саздан би велеславним ... великим жупаном и сватом (пријатељем) цара грчког Кир Алексе - Стефаном Немањом (који је) примио анђеоски образ (као) Симеон монах ... (А завршен - насликан - би трудом великог жупана ... Стефана ... и) великог кнеза Вукана године 6717. (то је 1209. година), индикта 12. и мене који сам ту радио помените Саву грешнога”

Богородичина црква је једнобродна грађевина са полукружним олтарским простором и апсидама, на истоку, и унутрашњом припратом на западу.

Немањина црква споља је покривена бијелим мермером, и одражава складан однос два архитектонска стила - источног и западног - која су се, баш као и културе, вијековима преплитале на овим просторима. На фасади се препознају и утицаји романике, која је тада била доминантан градитељски стил у западној Европи, и византијски стил какав се његовао у Солуну и Цариграду.

Мајка цркава

Како су сви потоњи владари династије Немањић своје задужбине градили овим стилом, Студеница је називана и Мајком цркава, како због градитељског стила који је започела, тако и због тога што је њен ктитор сам родоначелник владарске лозе.

Врхунац умјетничког обликовања у Студеници представљају четири портала, међу којима се посебно издваја западни портал, смјештен између спољне и унутрашње припрате.

Богородичина црква живописана је у вријеме кнеза Вукана, највјероватније уз помоћ брата Стефана Првовенчаног.

Најсавршеније Распеће Христово

Првобитни живопис дјелом је сачуван у олтару, поткуполном простору, на западном зиду и у доњим зонама наоса. Централно мјесто у олтару заузима композиција Богородице са анђелима, а у зони испод налази се представа Причешће апостола.

Старом сликарству припадају и представе Благовести и Сретење на западном дијелу олтарске преграде. Најмонументалнија, а по умјетничким одликама најсавршенија, је композиција Распеће Христово, у наосу, пише National geographic Србија.

Спољашњу припрату са бочним параклисима је око 1230. подигао унук Стефана Немање, краљ Радослав. Сjеверни параклис Радослав је посветио преподобном Симеону Мироточивом.

Од 1986. године Манастир Студеница је под заштитом Унеска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана