Над Србијом пустињски пијесак из Сахаре и "прљава" киша - како ове честице утиче на здравље

ГС
Над Србијом пустињски пијесак из Сахаре и "прљава" киша - како ове честице утиче на здравље

Падавине које се очекују данас донијеће пијесак из Сахаре, најављују метеоролози у Србији. Прошле године у ово вријеме имали биле си исте падавине. Али, да ли овај пјесак штети?

Већина кише се формира у тропосфери, најнижем слоју атмосфере. Овде се водена пара хлади и кондензује око честица у ваздуху, на крају формирајући облаке. Када капљице постану претешке да би их подржао ваздушни притисак, оне падају на Земљу као киша. У облаку, микроскопске честице прашине које су подигле пјешчане олује су оно на шта се кондензује водена пара. Већина прашине у великим количинама падавина у Србији долази из пустиње Сахаре.

Када падне на прозоре, вода испарава, остављајући за собом честице прашине. Ово је такозвана црвена киша, која се дешава неколико пута годишње. Понекад се дешава када јаки ветрови или олује изнад пустиње Сахаре подигну прашину високо у атмосферу.

Већина кише се формира у тропосфери, најнижем слоју наше атмосфере. Овде се водена пара хлади и кондензује око честица у ваздуху, на крају формирајући облаке. Када капљице постану претешке да би их подржао ваздушни притисак, оне падају на Земљу као киша.

У облаку, микроскопске честице прашине које су подигле пешчане олује су оно на шта се кондензује водена пара. Већина прашине у великим количинама падавина у нашој земљи долази из пустиње Сахаре. Када падне на прозоре, вода испарава, остављајући за собом честице прашине. Ово би могао бити извор наслага које сте нашли на прозорима након јаке кише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана