Nad Srbijom pustinjski pijesak iz Sahare i "prljava" kiša - kako ove čestice utiče na zdravlje

GS
Nad Srbijom pustinjski pijesak iz Sahare i "prljava" kiša - kako ove čestice utiče na zdravlje

Padavine koje se očekuju danas donijeće pijesak iz Sahare, najavljuju meteorolozi u Srbiji. Prošle godine u ovo vrijeme imali bile si iste padavine. Ali, da li ovaj pjesak šteti?

Većina kiše se formira u troposferi, najnižem sloju atmosfere. Ovde se vodena para hladi i kondenzuje oko čestica u vazduhu, na kraju formirajući oblake. Kada kapljice postanu preteške da bi ih podržao vazdušni pritisak, one padaju na Zemlju kao kiša. U oblaku, mikroskopske čestice prašine koje su podigle pješčane oluje su ono na šta se kondenzuje vodena para. Većina prašine u velikim količinama padavina u Srbiji dolazi iz pustinje Sahare.

Kada padne na prozore, voda isparava, ostavljajući za sobom čestice prašine. Ovo je takozvana crvena kiša, koja se dešava nekoliko puta godišnje. Ponekad se dešava kada jaki vetrovi ili oluje iznad pustinje Sahare podignu prašinu visoko u atmosferu.

Većina kiše se formira u troposferi, najnižem sloju naše atmosfere. Ovde se vodena para hladi i kondenzuje oko čestica u vazduhu, na kraju formirajući oblake. Kada kapljice postanu preteške da bi ih podržao vazdušni pritisak, one padaju na Zemlju kao kiša.

U oblaku, mikroskopske čestice prašine koje su podigle peščane oluje su ono na šta se kondenzuje vodena para. Većina prašine u velikim količinama padavina u našoj zemlji dolazi iz pustinje Sahare. Kada padne na prozore, voda isparava, ostavljajući za sobom čestice prašine. Ovo bi mogao biti izvor naslaga koje ste našli na prozorima nakon jake kiše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana