Музеј Николе Тесле у Београду: Тесла је крштен, слава му била Свети Ђорђе

Срна
Музеј Николе Тесле у Београду: Тесла је крштен, слава му била Свети Ђорђе

БЕОГРАД - Музеј Николе Тесле у Београду је, након данашње спорне изјаве америчког амбасадора у Србији Ентонија Годфрија да је "Тесла био Американац" објавио на свом "Инстаграм" профилу податке о највећем српском научнику, између осталог, и да је крштен у православном храму и да му је слава Свети Ђорђе.

"Никола Тесла рођен је 10. јула 1856. године у селу Смиљану, поред Госпића. Никола био је син протојереја Милутина Тесле, српског православног свештеника у Смиљану, који је служио у свом парохијском храму Светих апостола Петра и Павла", наводи се у објави.

Музеј напомиње да је у том истом храму Николу крстио свештеник Тома Оклопџија.

"Отац Милутин, као и цела породица Тесла, славили су славу Свети Ђорђе. Теслина мајка Георгина Ђука Тесла, рођена Мандић, потекла је из свештеничке породице. Њен отац и брат били су српски православни свештеници", пише у објави.

Музеј је објавио и фотографије Теслине крштенице, његовог оца Милутина Тесле и цркве у Смиљану.

Амерички амбасадор Ентони Годфри рекао је раније данас на београдском аеродрому поводом испраћаја авиона "Ер Србије" за Њујорк, који на себи има лик Николе Тесле, да је српски научник био Американац, како је навео, по избору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана