Ковид-19 пријети да изазове кризу с храном

Тањуг
Ковид-19 пријети да изазове кризу с храном

БРИСЕЛ/РИМ/ЊУЈОРК - Међунродне владине и невладине организације и агенције Уједињених нација, које раде на искорењивању узрока екстремне глади, упозориле су данас да пандемија вируса Ковид-19 прети да изазове кризу с храном у најугроженијим земљама.

У заједничком саопштењу ЕУ и организација ФАО,УНИЦЕФ, УСАИД и WFP, о налазима из годишњег Глобалног извештаја о кризи с храном, наводи се да је на крају 2019. године 135 милиона људи у 55 земаља и територија било изложено акутној несигурности у погледу доступности хране.

Поред тога, у 55 кризних земаља обухваћених извјештајем, а које оскудјевају у храни, 75 милиона дјеце је било похрањено а 17 милиона је патило од акутне неухрањености 2019. године, пише у заједничком саопштењу достављеном Тањугу.

Ово је највиши степен акутне несигурности у храни и неухрањености коју је ова мрежа међународних организација забиљежила од првог издања Глобалног извештаја 2017. године.

Према извештају, прошле године је чак 183 милиона људи било идентификовано у категорији којој пријети прелазак из стања акутне глади у хроничну кризу глади. Више од половине (73 милиона) од 135 милиона људи обухваћених извештајем живи у Африци, 43 милиона на Блиском Истоку и у Азији а 18,5 милиона у Латинској Америци и на Карибима.

Кључни покретачи оваквих кретања били су војни сукоби, као кључни фактор који је гурнуо 77 милиона људи у акутну несигурност у погледу доступности хране, екстремни временски услови (34 милиона људи) и економске турбуленције (24 милиона), показује ова анализа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана