Камени монолити крај Босанског Петровца крију древне тајне

ГС
Камени монолити крај Босанског Петровца крију древне тајне

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - На омањем узвишењу, које се налази уз сами магистрални пут који води у Босански Петровац, налазе се занимљиви камени монолити који одувијек потичу машту људи који живе на овим просторима.

Некада у прошлости они су били усправљени, али се због утицаја времена и природних непогода значајан број њих порушио или преломио, а неке је уништила и људска рука. Данас је тешко утврдити колико их је укупно било, а не постоје ни подаци да је овај локалитет икада био предмет озбиљних археолошких проучавања. На самим монолитима нема никаквих видљивих уклесања која би указивала да се евентуално ради о надгробним споменицима Илира или неких других древних народа. Овај локалитет је прије неколико година посјетио и познати босанскохерцеговачки истраживач Семир Османагић, који је тада рекао како се ради о артефактима прворазредног значаја који су оставштина неке нама непознате цивилизације. "Ради се о каменим монолитима или такозваним менхирима, који су карактеристични за подручје западне Европе. Висина највећег монолита износи готово два и пол метра, а сви су усађени у земљу под углом од деведесет степени", истакао је тада Османагић.

Према његовим ријечима, с обзиром на стабилност монолита, евидентно је да је трећина њихове дужине укопана у земљу те да је њихова предња страна окренута према истоку, а стражња према западу. Османагић је оцијенио како се може закључити да је ријеч о култури која је била у стању преносити камене плоче масивније од једне тоне те да њихова правилна оријентација потврђује као је можда ријеч о некој врсти древног светилишта. Мјештани који живе у Добром Селу, које се налази у близини, кажу како постоји легенда о томе да су овуда у далекој прошлости пролазили сватови и да су сви страдали усљед великог невремена те су потом сахрањени на овој узвисини. Према другој причи, ради се о гробљу које потиче из античког периода. Мјештани кажу како су приликом изградње магистралног пута који повезује Босански Петровац с остатком свијета, градитељи скренули трасу предвиђеног пута како не би уништили овај занимљиви локалитет. Такођер, занимљиво је како ово мјесто до данас није евидентирано као културна баштина Босне и Херцеговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана