Истетовирани Тесла са минђушом у носу - портет научника који досад нисте видјели

ГС
Foto: Агенције

Необични портрет Николе Тесле поклон је израелског амбасадора у Србији.

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан је са својом супругом посјетио Музеј Николе Тесле у Београду којем је поклонио необични портрет чувеног научника. Готово нико није очекивао да Тесла има минђушу и на уху и пирсинг на носу, али зато мајица са знаком високог напона не чуди превише. Ту су и тетоваже на врату. А читаво ово дјело потписује израелски дизајнер Амит Шимони, свјетски познат умјетник који се прославио хипстерским портретима личности које су промијениле ток историје.

"Човјек испред свог времена", што је Тесла, како истиче Шимони, дефинитивно био, стављен је у наше вријеме, баш као и бројне друге утицајне личности које су мијењале ток историје. У оквиру Шимонијевог пројекта Хипстори (ХИПСТОРY) нашли су се Ганди, Фрида Кало, Теодор Херцл, Мартин Лутер Кинг, али и савремени политичари попут Путина, Трампа, Бајдена. Норвешка Ерна Солберг два пута га је ангажовала да илуструје њену кампању. Сви они представљени су као дихипстерске поткултуре, са једним циљем - да се приближе новој генерацији, преносе Независне.

Како је за Шимони рекао за Телеграф, и прије Тесле бавио се научницима. Укротио је фризуру Алберта Ајнштајна, нашминкао Марију Кири, тетовирао Галилеа... Тесла му је постао инспирација када је схватио да је ријеч о "најкреативнијем уму на свијету".

"Истраживао сам о Тесли, много читао о њему и његовој генијалности. Дефинитивно је био испред свог времена. Из његове главе потекло је толико изума за које човјечанство тада није било спремно, а без којих је данас немогуће замислити наш свијет. И као особа, и као научник био је изузетно занимљив. Луд, али на добар начин - казао је он.

Мисија његовог пројекта Хипсторy је, како каже, да у први план избију прави инфлуенсери, људи на које заиста можемо да се угледамо. Стога је пажљиво одабрао симболе којим је представио Николу Теслу. На врату му је "тетовирао" електрично коло, а на руци торањ на Лонг Ајленду. Тетоважа голуба подсјећа то да је Тесла посљедњих година свог живота сакупљао ове птице у парку, лијечио их, а онда пуштао даље. Амбасадор Вилан подсјетио је да Шимони представља и многе истакнуте јеврејске личности.

"Људи прије свега, када виде ову слику, треба да обрате пажњу на умјетност, не да у њој траже политичке изјаве. Вјерујем да овај стил доприноси да Никола Тесла и друге важни личности буду приступачније младим људима. Ако наведе чак и неколико младих да се заинтересују, да оду на Википедију и виде ко је Тесла био (у Србији се то, свакако, навелико зна), умјетност је постигла свој циљ. Поносан сам што смо могли да ову слику поконимо Музеју и што ју је Музеј прихватио. Она свакако није директно повезана са било чим што смо овдје вијдели, са историјским и научним сјећањем на Теслу, већ из другог угла одаје почаст овом великом човјеку," рекао је амбасадор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана