И на нове изборе по старим правилима?

Ведрана Кулага Симић
И на нове изборе по старим правилима?

БАЊАЛУКА - БиХ увелико касни са измјенама изборног законодавства, а упркос апелима да коначно крене и заврши тај посао, мало ко вјерује да ће то бити и спроведено у дјело због политичких односа међу онима који све конце држе у својим рукама.

Изборни закон до сада је мијењан више од 20 пута, али тиме нису ријешени суштински проблеми изборног процеса и партија. Измјене које су рађене су махом биле козметичке природе, уз ону пред расписивање локалних избора 2016. године, када је подигнут унутарстраначки цензус за освајање мандата на страначкој листи. Најкрупнија питања су, међутим, још отворена, а тичу се, између осталог, примјене пресуде у предмету “Сејдић и Финци”, која је 2009. стигла из Европског суда за људска права у Стразбуру те оних које се односе на избор чланова Предсједништва БиХ, првенствено из ФБиХ.

На тим и другим питањима треба да ради интерресорна радна група чије је формирање у току. Упућени у стање на терену и обавезе које су пред БиХ наглашавају да је погубно што група није почела да ради, јер вријеме цури, а пред нама је и сезона годишњих одмора.

Предсједник Стратешког одбора Коалиције “Под лупом” Вехид Шехић каже за “Глас Српске” да је скептичан када је ријеч о ефикасности радне групе која тек треба да почне са радом. Шехић, који је и својевремено био члан Централне изборне комисије (ЦИК), сматра да представници те комисије треба да буду дио нове радне групе, јер најбоље знају шта треба мијењати.

- Бојим се да ће бити изгубљено пуно времена, а ништа неће бити урађено. Бојим се да ће бити поновљена судбина групе која је функционисала од 2014. до 2018, а која ништа није урадила. Међутим, то је, нажалост, нормално за БиХ. Можда ће и под притиском међународне заједнице доћи до промјена - истакао је Шехић.

Изборни закон је веома битан, јер штити активно и пасивно бирачко право, а Шехић додаје да, ипак, очекује да ће коначно прорадити свијест оних који одлучују о свему те да ће бити искрени и радити за грађане.

- Ово што сада видимо није добро. Већ се разговара из “ровова” и поручује да ће бити “како ми хоћемо или никако”, али желим да вјерујем да ће, ипак, показати више степен политичке одговорности и да ће прорадити савјест - нагласио је и оцијенио да има у странкама људи који реално размишљају о промјени Изборног закона.

На питање може ли тај помак бити довољан, каже да је проблем што у БиХ не постоји политичка искреност.

- Свака изјава која је добра доводи се у питање да ли је искрена, али живимо у таквом амбијенту. Све одлуке треба да потичу из институција, а не да се о многим важним стварима говори на другим мјестима - сматра Шехић.

Шеф Клуба Срба у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић сматра да ће предстојеће измјене закона о којима се прича бити козметичке природе. То тврди, како је појаснио за Срну, јер у БиХ нема жеље да се уђе суштински и дубински у измјене закона. Нису још ни почели разговори, а већ је, додао је, запело на неколико страна, од тога ко ће бити у саставу комисије која у основи и не одлучује ни о чему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана