Грађевинско чудо које опстаје скоро 200 година (ФОТО)

Г.С.
Foto: Рина

Краљево има много тога да понуди туристима, а међу локацијама у самом центру која је већ годинама на мапи страних и домаћих гостију, свакако је најстарија грађевина Аџића кућа.

Примјер је фолклорне архитектуре балканског стила из прве половине 19 вијека и један од најстаријих објеката у некадашњем Карановцу.

Град смјештен на обалама Ибра, бројне посјетиоце привлачи због свог великог културно-историјског насљеђа.

Краљево има много тога да понуди туристима, а међу локацијама у самом центру која је већ годинама на мапи страних и домаћих гостију, свакако је најстарија грађевина Аџића кућа. Примјер је фолклорне архитектуре балканског стила из прве половине 19 вијека и један од најстаријих објеката у некадашњем Карановцу.

“Од 1974. године она је под заштитом државе, па је до данашњих дана сачувала свој првобитни изглед иако је стара скоро 200 година. Изградио ју је познати краљевачки земљопосjедник, а касније продао Михаилу Хаџи - Алексићу 1922. године, који је тада био председник краљевачке општине. Била је предвиђена да се руши због изградње некадашње зграде Службе друштвеног књиговодства, али је сачувана”, кажу у ТО Краљево за РИНУ.

 

Иако грађена од осјетљивог материјала, право је грађевинско чудо које одолијева годинама. Таванице су изграђене од шашоваца, а подови су дашчани, док је кровна конструкција покривена ћерамидом.

“Ова кућа је један од симбола нашег града, од кад знам за себе знам и за њу и заиста је право чудо како је она и даље опсала овде у самом центру града. Окружена свим осталим модерним зградама, она нас враћа у прошлост”, кажу Краљевчани.

 

Аџића кућа данас има статус споменика културе и у њој је смјештена Повеља Библиотеке Краљево. Стјециште је умјетности последњих деценија, а у тој кући стасавали су најважнији српски писци нашег доба попут Горана Петровића, Дејана Алексића, Живорада Недељковића и многих других.

Испред ове најстаије куће у Краљеву посађена је винова лоза у знак пријатељства између српског и словеначког народа, односно побратимских градова Краљева и Марибора.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана