Građevinsko čudo koje opstaje skoro 200 godina (FOTO)

G.S.
Foto: Rina

Kraljevo ima mnogo toga da ponudi turistima, a među lokacijama u samom centru koja je već godinama na mapi stranih i domaćih gostiju, svakako je najstarija građevina Adžića kuća.

Primjer je folklorne arhitekture balkanskog stila iz prve polovine 19 vijeka i jedan od najstarijih objekata u nekadašnjem Karanovcu.

Grad smješten na obalama Ibra, brojne posjetioce privlači zbog svog velikog kulturno-istorijskog nasljeđa.

Kraljevo ima mnogo toga da ponudi turistima, a među lokacijama u samom centru koja je već godinama na mapi stranih i domaćih gostiju, svakako je najstarija građevina Adžića kuća. Primjer je folklorne arhitekture balkanskog stila iz prve polovine 19 vijeka i jedan od najstarijih objekata u nekadašnjem Karanovcu.

“Od 1974. godine ona je pod zaštitom države, pa je do današnjih dana sačuvala svoj prvobitni izgled iako je stara skoro 200 godina. Izgradio ju je poznati kraljevački zemljoposjednik, a kasnije prodao Mihailu Hadži - Aleksiću 1922. godine, koji je tada bio predsednik kraljevačke opštine. Bila je predviđena da se ruši zbog izgradnje nekadašnje zgrade Službe društvenog knjigovodstva, ali je sačuvana”, kažu u TO Kraljevo za RINU.

 

Iako građena od osjetljivog materijala, pravo je građevinsko čudo koje odolijeva godinama. Tavanice su izgrađene od šašovaca, a podovi su daščani, dok je krovna konstrukcija pokrivena ćeramidom.

“Ova kuća je jedan od simbola našeg grada, od kad znam za sebe znam i za nju i zaista je pravo čudo kako je ona i dalje opsala ovde u samom centru grada. Okružena svim ostalim modernim zgradama, ona nas vraća u prošlost”, kažu Kraljevčani.

 

Adžića kuća danas ima status spomenika kulture i u njoj je smještena Povelja Biblioteke Kraljevo. Stjecište je umjetnosti poslednjih decenija, a u toj kući stasavali su najvažniji srpski pisci našeg doba poput Gorana Petrovića, Dejana Aleksića, Živorada Nedeljkovića i mnogih drugih.

Ispred ove najstaije kuće u Kraljevu posađena je vinova loza u znak prijateljstva između srpskog i slovenačkog naroda, odnosno pobratimskih gradova Kraljeva i Maribora.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana