Феномен албума “Панини”: Сличице су магија, а не само фудбал

Бранислав Предојевић
Феномен албума “Панини”: Сличице су магија, а не само фудбал

Вијест која се појавила пред актуелно Свјетско фудбалско првенство у Катару, да је аргентинска влада морала посредовати између тамошњих киоск дистрибутера и италијанске компаније за производњу сличица “Панини”, дјелује као фејк њуз, али није, већ је у питању крајње озбиљна информација.

Наиме, међу становницима те земље избило је незадовољство због малог броја примјерака сличица, посебно националне звијезде Леа Месија, због чега су пакетићи са сличицама достизали огромне цифре, уз велике гужве на продајним мјестима и инциденте између купаца, због чега се чак огласила и компанија “Панини” званичним саопштењем. И тешко је повјеровати, ако нисте острашћени колекционар самољепљивих сличица, да нешто што дјелује као обична забава за дјецу може изазвати међудржавне инциденте, али чињенице говоре нешто сасвим друго.

Оно што је почело давне 1970. године као локални производ мале италијанске породичне фирме, данас је глобални феномен у којем се обрћу милијарде евра зараде и којег прате стотине милиона купаца, укључујући и фанатичне колекционаре који не жале ни вријеме, ни труд нити новац да испуне своју потрагу за сличицом која недостаје. Мала фирма коју су у Модени основала четворица браће Панини, у сарадњи са ФИФА давне 1970. године, објавила је свој први албум самољепљивих сличица “ФИФА Свјетско првенство” за 1970. годину, уз препознатљиви лого, са фигуром витеза који држи копље. Од тада је сакупљање и трговина албумима и сличицама, као обавезни дио искуства сваког новог свјетског првенства, постало глобални феномен, који је веома тешко објаснити логиком здравог разума, иако она свакако постоји.

Историјски гледано, генерације дјечака и дјевојчица, одрастале су уз “Панини” албуме и вјероватно нема дјетета на планети, које макар током барем једног свјетског или европског првенства није фанатично скупљало самољепљиве сличице фудбалера и лијепило их у “Панинијев” албум.

Уз, просту логику, да су ти клинци данас одрасли људи који зарађују далеко више, али их мучи носталгија и колекционарска страст, лако је закључити како су албуми постали озбиљан бизнис и како изазивају тектонске потресе на тржишту. Због тога, вијест да је “Панини” албум са Свјетског првенства из 1970. с потписом Пелеа продат за рекордних 15.000 евра или да људи за ријетку сличицу плаћају по 1.000 евра, те прелазе стотине километара због куповине, нису нека велика изненађења. Без обзира што је у новом миленијуму завладала огромна понуда дигиталних производа, главни уредник у “Панинију” Стефано Мелегари и даље самоувјерено вјерује да добре старе сличице и даље имају имају блиставу будућност.

- Производ је омиљен, јер је једноставан. Свијет је из дана у дан компликованији, а задовољство пружа повратак једноставним стварима, као када се нешто сакупља и напокон комплетира - рекао је Мелегари.

За сваки случај “Панини” је активан и на дигиталним платформама, нуди онлајн албуме и једну посебну апликацију за паметне телефоне која саставља листу сличица које још недостају у колекцији уз милионске цифре корисника. А муштерије, нови “клинци” и још више нешто старијих “клинаца”, с радошћу дочекују сваку нову колекцију, сваки нови турнир и сваки нови албум, што према ријечима Мелегарија, значи мали повратак магије у њихов живот.

- Сакупљање,  размјена сличица и трговина сличицама, то је нешто што одрасле људе враћа у вријеме срећног дјетињства. Поновно се осјећате као дијете и то је магија “Панинија”- јасан је Мелегари.

Како се приближава неко ново свјетско првенство, “Панини” творница ради пуном брзином, израђујући између осам и десет милиона пакета сличица дневно у три смјене. Сваки пакет садржи пет наљепница, међу којима се могу пронаћи сличице жељеног Месија, Нејмара, Роналда, Холанда, Митровића и тако даље. У посљедње 52 године принцип је остао исти - отвориш пакет, залијепиш сличице и замијениш дупле, за оне рјеђе, које су углавном и оне најтраженије. И то је у суштини и тајна компанијиног успјеха. Британац Грег Лансдаун, стручњак за “Панини” албуме, о којима је издао књигу “Носталгично путовање кроз Панинијев свијет”, у којој се бави историјом, еволуцијом и популарности познате компаније, каже да је чврст темељ овог феномена постављен прије интернета. Фудбалски колекционарски предмети постоје од касног 19. вијека, било је и других албума са сличицама, али тек у рукама браће Панини, то је постало крајње озбиљан посао, који је према ријечима Лансдауна сјајно ухватио дух времена пратећи развој фудбала као игре и индустрије.

- “Панини” је имао успјеха 70-их, али током 80-их када је ставио своје сличице у школе и покушао маркетиншки нагласити да је то користан алат за учење, у смислу географије и математике, прикупљања и организације, то је постала глобална експлозија. Убрзо сте имали свако школско двориште на планети, пуно дјеце које размјењује дупликате, траже сличицу која им недостаје и играју се с њима - рекао је Грег.

Мада је компанија у међувремену склопила сарадњу с другим компанијама, од којих је најпознатији “Дизни”, те почела производити албуме за бициклизам,  кошарку, бејзбол, филмове, фудбал и даље представља највећи дио њиховог бизниса, обезбиједивши тако према ријечима Лансдауна мирну будућност.

- “Панини” је доживио неколико врхунаца популарности, али вјероватно никад није био успјешнији као данас.

Има га у више земаља него што је икада био и успјешно јашу носталгични талас, тако да људи мојих година могу себи, за разлику од дјетинства, приуштити куповину цијеле кутије а не пар пакетића - рекао је Лансдаун.

Годинама уназад постоје безбројна удружења, клубови, мјеста и странице за окупљање колекционара, који су након дигитализације у актуелном миленијуму, дословно повезали сакупљаче широм планете од Артика до Антартика у мрежу чија посвећеност и упорност превазилази бројне државне институције. Укратко, ако парафразирамо ону чувену мисао да је фудбал више од игре, тада је “Панини” свакако много, много више од сличица.

Вијест која донекле брине најватреније колекционаре јесте да ће “Панини” албуми са сличицама бити укинути пред Европско првенство у Њемачкој 2024. године. Наиме, пред Европско првенство у Њемачкој 2024. “Панини” укида штампање албума и сличица, али ће посао преузети амерички концерн “Топс”, који је откупио права за тај турнир, као и Лигу нација. “Панини” ће, бар за сада, задржати сарадњу са ФИФА, а да ли ће је наставити након Катара или ће Американци преузети и тај посао, остаје да се види.

Методе

Опсесивна природа колекционара неизбјежно доводи до тога да неки одлазе у екстремне методе како би пронашли оно што желе, а неки прелазе границу законитости.

У Бразилу 2014. године било је пљачки камиона који су украдени са 100.000 пакета сличица, а у Француској је 2018. ухапшен човјек који је скоро сваки дан крао сличице из локалног супермаркета. А то је само дио митологије која прати свако издање “Панинија”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана