Епископ Сергије: Желећи оно што му не треба, човјек је заборавио љубав

Срна
Епископ Сергије: Желећи оно што му не треба, човјек је заборавио љубав

ДРВАР - Човјек је, пожељевши оно што му не треба, заборавио оно без чега не може, а то су љубав и слобода, истакао је Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије у бесједи о ланету које је свој дом нашло у манастиру Рмањ.

Владика наводи да су и ланету, баш као и људима, потребне само слобода и љубав, и истиче да колико у себи људи понесу љубави и доброте, толико ће моћи да се приближе Господу, оном истом Богу који од тражи од људи да имају љубав међу собом.

“Кад има то двоје, слободу и љубав, лане има све. Више му не треба, више и не тражи. А човјек је, заборављајући себе, пожелио нешто треће, четврто, пето... Пожељевши оно што му не треба, човјек је заборавио оно без чега не може - љубав и слободу”, истиче епископ Сергије.

Владика Сергије наводи да је рмањско лане кротко - какви би људи требало да буду, њежно - какви су они који воле, благо - као они који за љубављу вапију - као они којима не треба много.

Његово преосвештенство у бесједи наглашава да је Бог послао лане да изнова опомене на једноставност живота, да њиме забринуте насмије, да тужне орасположи, враћајући љепоту у очи, љубав у срце, радост у душу.

“Дошло је ниоткуда међу нас. Крочило из непознатог нам ћошка природе и унијело радост у нашу свакодневицу, вративши собом истинску љепоту у наше очи”, истиче епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије у бесједи објављеној на сајту Епархије.

Владика Сергије наводи да су људи у мраку технолошких достигнућа већ помало и заборавили колико је љепота природе заправо само мала сјенка оних красота небеских пространстава.

“Зато нам је Бог послао лане, сасвим обично лане, да нас подсјети на себе, да нас његова творевина опомене на самог Творца. Чудесно је колико мало треба човјеку да у једном дјелићу онога што нас окружује препозна рукопис самог Господа, који је свако створење и сваку биљку створио са циљем, сврхом и смислом. Наше рмањско лане није само занимљив детаљ из наше манастирске свакодневице, већ књига без слова која нас учи љубави, љепоти и повјерењу”, бесједи епископ Сергије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана