Да ли новац може да купи срећу? Научници испитали гдjе су људи најзадовољнији животом, резултати шокирали

ГС
Да ли новац може да купи срећу? Научници испитали гдjе су људи најзадовољнији животом, резултати шокирали

Да ли новац може да купи срећу? То је питање које се често поставља, а тим научника вjерује да је коначно добио одговор - људи из малих изолованих заједница срећни су колико и они у богатим развијеним земљама иако „имају веома мало новца“. Истраживачи су испитали 2.966 људи у 19 заједница широм свијета и открили да су испитаници у просјеку срећни колико и просечни становници богатих западних земаља, ако нису и срећнији.

- Изненађујуће, многе популације с веома мало монетарних прихода имају висок просjек задовољства животом, који је сличан оном у богатим земљама. Надам се да ћемо, ако откријемо шта чини животно задовољство у овим различитим заједницама, моћи да помогнемо и другима да се осjећају задовољније – рекао је Ерик Галбрајт, главни аутор студије објављене у журналу ПНАС.

Студија Института за еколошке науке и технологију Аутономног универзитета Барселоне (ИЦТА-УАБ) открила је да је у 19 изолованих заједница просjек задовољства животом 6,8 од 10 иако у већини њих особа има годишњи приход мањи од 1.000 долара или 930 евра. То је скоро исто као просjек задовољства животом од 6,7 за земље Организације за економску сарадњу и развој (ОЕСР), преноси Гардијан.

Четири најсрећније заједнице

Галбрајт, истраживач ИЦТА-УАБ и Универзитета Мекгил у Монтреалу, каже да су четири мале заједнице пријавиле просек задовољства животом већи од 8, што је више и од просjека задовољства животом од 7,9 у Финској, која има највиши резултат у земљама ОЕСР.

Те четири заједнице су Кола Атакамена у Аргентини (8,0), Пај Тавитера/Гварани у Парагвају (8,2), Риберињос у Бразилу (8,4) и фармери Западне висоравни у Гватемали (8,6). У Западној висоравни чак 30 од 70 испитаних људи дало је одговор 10 од 10 када су их питали да ли су задовољни животом.

Просечна имовина припадника заједнице фармера Западне висоравни је 520 евра, док је, примера ради, просечна имовина становника Велике Британије 356.096 евра.

- Често се каже да новац не може да купи срећу, али су многа истраживања показивала да су богатији људи задовољнији животом. Та тенденција могла би да се схвати као индикатор да материјално богатство, мерено у монетарним терминима, јесте неопходан састојак за осећај среће. Овде, показујемо да људи из малих заједница ван глобализованог главног тока, од којих се многи идентификују као старосjеделачке. Упркос томе што имају мало монетарних прихода, испитаници стално пријављују велико задовољство животом, а неке заједнице имају задовољство животом више него у најбогатијим земљама. Ови резултати указују на већу флексибилност у средствима достизања среће него у истражиовањима која су посвећена само индустријализованим друштвима – наводи се у студији.

Да ли је неопходан економски раст

ИЦТА-УАБ је саопштила да су ова открића „добра вест за одрживост и људску срећу, јер пружају јаке доказе да економски раст заснован на искоришћавању ресурса није неопходан за постизање високих нивоа субјективног осећаја среће“.

- Јака веза између прихода и задовољства животом није универзална и доказује да богатство индустријализованих друштава није неопходно да би људи водили срећне животе – рекла је Викторија Рејес-Гарсија, истраживач ИЦТА-УАБ и једна од ауторки студије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана