Човjек који је од Мит Лоафа, али и многих других “направио” свjетску звијезду био је – Србин…

Г.С.
Човjек који је од Мит Лоафа, али и многих других “направио” свjетску звијезду био је – Србин…

Музичар и глумац Мит Лоаф, који је преминуо, имао је успjешну каријеру и био популаран широм планете. Да подсjетимо, његов албум “Bat Out of Hell”, који је продат у 45 милиона плоча широм свијета, у једном тренутку био је један од најпродаванијих албума у историји музичког бизниса.

Осим Мит Лоафа, велику заслугу у свему овоме имао је и Американац српских коријена Стив Попович (1946-2011), оснивач и предсједник издавачке компаније Cleveland International Records, за коју је музичар објавио тај албум.

Рођен 1946. године, Стивен Попович, родом из Немаколина у Пенсилванији, одрастао је уз оца, слушајући српско-хрватску народну музику и рокенрол из педесетих година прошлог вијека. Волио разноврсну музику, јер је његов отац, рудар по занимању, свирао у тамбурашком бенду.

Викендом су Стивов отац и његови пријатељи из рудника угља имали обичај да се окупе и да свирају тамбурашку музику, полку и народну музику из Пољске, Италије, Хрватске и Србије.

Попович се такође као и његов отац интересовао за музику. Уз помоћ “краља полке” Френка Јанковића запослио се 1962. године као утоваривач камиона у кливлендском магацину Columbia Recordsа за плату од 30 долара недјељно.

Стив је био амбициозан и вриједан, бавио се свим и свачим. Од контроле инвентара, до продаје, а бавио се регионалном радио и ТВ промоцијом.

Током времема Попович бива унапређен у промотера у Columbia Recordsу, а радио је као помоћник директора промоција од 1969. до1972. Постао је најмлађи потпредсједник за промоцију у Columbia Recordsу, када га је Клајв Дејвис именовао.

Да је имао “њух” за овај посао, свједоче и имена са којима је Стив Попович сарађивао. Покренуо је и водио каријере многих познатих умјетника, укључујући Џексонове, Мајкла Стенлија, групу Cheap Trick, Wild Cherry, Бостон, Џека Пасториуса, Теда Нуџента, Бруса Спрингстина, Боба Дилана, Мит Лоафа…

Био је на челу Cleveland International Recordsа од 1977. до 1982. године. Касније прелази у Polyfram, а у издавачку кућу довео је велика имена као што су Џони Кеш, група The Everly Brothers, Криса Кристоферсон и други.

Такође, 1986. године, потписао је уговор са Френком Јанковићем, краљем полке и добитником Гремија, који је Стиву својевремено, на неки начин, обезбjедио будућност.

Током своје каријере Стив Попович се борио у име умjетника за неплаћена ауторска права. Добио је правне битке против великих издавачких кућа као што су ЦБС и Sony, а новац је ишао музичарима, преноси Headliner.

Као велики присталица тамбурашке музике, Стив Попович је примљен у Полка Кућу славних 1997. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана