Бројни експерименти су показали: Пси знају да препознају лоше људе и да их упамте

ГС
Бројни експерименти су показали: Пси знају да препознају лоше људе и да их упамте

Акико Такоака, истраживач са Одјељења за психологију на Универзитету у Токију је стручњак за когнитивни развој животиња.

Током година истраживачког рада он је спровео различите студије на псима које су дале занимљиве резултате и све наводе на исти закључак: пси знају када су преварени и у исти мах памте ко је то урадио, након чега губе повјерење у ту особу. 

Наиме, приликом једног од ових експеримената, волонтер који је учествовао у студији је показао чинију са храном неколицини паса-испитника, док је друга особа "посужила" чинију која је била празна, што пси нису могли да виде, све док јој се не приближе. Исто је потом поновљено неколико пута, а резултат је био изузетно занимљив како тврди Акико - пси су се сећали ко их је преварио, показујући бес или равнодушност према њима, док су према онима који их нису преварили показивали приврженост. 

Шта се дешава уколико се неко лоше опходи према њиховим власницима?

Студија коју је спровео Одсек за психологију Универзитета Кјото је показала да они могу да разумеју и када је неко непријатан према њиховој људској породици и да се понашају у складу са тим.

У овом експерименту учествовали су пси у пратњи својих власника и неколико волонтера које нису познавали. Неки од волонтера су потом замољени да се лепо понашају према власнику пса у његовом присуству, док су други требали да се понашају непријатно и да вичу на власника уз показивање агресивних гестова.

Затим су волонтери понудили храну псима, они који су се љубазно понашали према власницима су наишли на прихватање и љубазност од стране кућних љубимаца, док су они који су били непријатни наишли на став одбијања или непријатељства. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана