Бреме је звати се Кенеди: Трагедија, проклетство и пад моћне породице

B92
Бреме је звати се Кенеди: Трагедија, проклетство и пад моћне породице

Кенедијеви су међу најпознатијим и најмоћнијим породицама на свијету, и нешто најближе краљевској породици коју је Америка имала.

Потомци Џозефа Кенедија и његове супруге Розе Фицџералд Кенеди заузели су неке од највиших функција у земљи - од конгресмена преко сенатора до предсједника Сједињених Америчких Држава.

Али оно по чему је ова породица такође позната је неизрецив бол. Од убистава предсједника Џона Ф. Кенедија 1963. године и сенатора Роберта Ф. Кенедија само пет година касније и преране смрти многих других чланова породице. Пад авиона, предозирања и несреће пратили су Кенедијеве још од најмлађих дана.

Трагедија се опет десила, неколико мјесеци након што је ова породица оплакала смрт 22-годишње Серше Кенеди Хил, која је умрла од предозирања - прије неколико дана пријављен је нестанак Кенедијеве унуке Мејв Кенеди Мекин и њеног сина, да би касније пронашли њено беживотно тело. За осмогодишњим Гидеоном се и даље трага.

Чак 13 чланова породице и њихови супружници умрли су прије свог времена. Испреплетена шокантним бројем смртних случајева, породицу су потресали скандали са силовањем и убиствима, тврдње о злоупотреби дрога и распадима брака у високом друштву. Рак је такође играо улогу у трагедијама породице Кенеди, јер је 12-годишњи син Теда Кенедија Едвард млађи изгубио ногу од рака костију.

Џозеф Кенеди млађи погинуо је у авионској несрећи док је служио са америчком морнарицом у Другом свјетском рату, док је Џозеф Патрик Кенеди млађи погинуо у августу 1944. године током Другог свјетског рата, када је његов бомбашки авион експлодирао током Другог свјетског рата. Имао је само 29 година.

Био је најстарији од деветоро дјеце Џозефа П. Кенедија и Розе Фицџералд Кенеди.

Кетлин, кћерка Џозефа и Розе, такође је убијена у авионској несрећи, и то када је имала 28 година. Била је удата за Маркија Хартингтона, који је убијен на служби у Белгији само четири мјесеца након вјенчања.

Предсједник Кенеди убијен је у Даласу 22. новембра 1963. године, и то неколико мјесеци након што му је син умро само два дана након што се родио. Од свих догађаја у америчкој историји, смрт предсједника је вјероватно произвела више теорија завјере него било која друга.

Пет година након смрти ЈФК-а, његов млађи брат Роберт упуцан је и смртно рањен мало иза поноћи у хотелу у Лос Анђелесу. А када су детективи претраживали кућу убице, пронашли су језив дневник са ријечима “РФК мора умрети” исписаним изнова и изнова.

Инцидент на острву Чапаквидик односи се на бизарну аутомобилску несрећу која се догодила у Масачусетсу 19. јула 1969. године. Несрећа у касној ноћи настала је због непажње сенатора Теда Кенедија и резултирала смрћу 28-годишње Мери Џо Копечне, која се налазила у аутомобилу са њим. Према Кенедијевом свједочењу, аутомобил је одлетио с моста с једне траке и у језеро. Он је напустио мјесто несреће и десет сати није пријавио инцидент полицији, а Мери Џио Копечна се удавила у потопљеном аутомобилу. Прича је постала глобална вијест и вјерује се да је утицала на Кенедијеву одлуку да се не кандидује за предсједника 1972. и 1976. године.

Дејвид Кенеди био је четврто дијете Роберта Ф. Кенедија и имао је само 12 година када је видио убиство свог оца на ТВ преносу уживо. Као дијете, био је стидљив, интровертан и осјетљив и дијелио је изузетно снажну везу са оцем. Шокантно убиство његовог оца оставило је дубок емоционални траг на младог Дејвида и он се у раним тинејџерским годинама окренуо дрогама. До 1984. године умро је са 28 година након предозирања кокаином и другим супстанцама у хотелској соби у Палм Бичу.

У новогодишњој ноћи 1997. Мајкл Кенеди, шесто дијете РФК-а, погинуо је у скијашкој несрећи у Колораду. Касније истрага је показала да овај 39-годишњак није носио кацигу или било какву другу врсту сигурносне опреме.

Џон Ф. Кенеди млађи, син ЈФК-а, такође је погинуо док је управљао својим авионом у лету до острва за одмор. Он је, како се извјештава, током ноћног лета постао дезоријентисан, а затим се срушио у океан 16. јула 1999. године. Путовао је са супругом Керолајн и снахом Лорен Басет да присуствују венчању свог рођака и све троје су погинули.

Мари Ричардсон Кенеди, супруга Роберта Кенедија млађег, умрла је након што се 16. маја 2012. године, наводно, објесила код куће. Њен супруг Роберт Кенеди млађи, угледни правник за заштиту животне средине, и син бившег сенатора Роберта Ф. Кенедија, покренули су процес развода двије године раније. Процес је још био у току у вријеме њене смрти. У мјесецима након што је развод овог пара постао јаван, Мери Кенеди су два пута хапсили под сумњом да вози у пијаном стању.

Само неколико мјесеци прије посљедњих жртава породице Кенеди, унука Роберта Ф. Кенедија Серше умрла је од сумњивог предозирања дрогом у кући своје породице. Сматра се да је ова 22-годишњакиња имала срчани застој у дому у коме живи њена бака Етел Кенеди (91).(B92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана