Борба за Теслу у Мађарској: Уче да је Хрват, Срби негодују

index.hr
Борба за Теслу у Мађарској: Уче да је Хрват, Срби негодују

Српска мањина у Мађарској незадовољна је што се у мађарским уџбеницима историје Никола Тесла представља као научник хрватске припадности и намјерава тражити исправку такве тврдње, јавља Радио телевизија Војводине (РТВ).

"Тесла је физичар, проналазач и електроинжењер хрватског поријекла", преноси РТВ дио текста из уџбенику "Историје", у издању Националног завода за издавање уџбеника.

"С тим проблемом се, у ствари, суочавамо већ деценијама, па смо својевремено, међу више угледних Срба, нашу школу назвали баш по Николи Тесли, како то не би учинила хрватска заједница у Мађарској", изјавила је Јованка Ластић, директорка вртића, основне школе, гимназије и ђачког колегума "Никола Тесла2 у Будимпешти.

Према њеним ријечима "сама образовна установа мало тога може учинити да се пропуст или грешка исправи, с више успјеха може наступити Самоуправа Срба у Мађарској, али би и матична држава требала јасно указати на чињенице о поријеклу чувеног научника".

"Као члан Националног вијећа за издавање уџбеника на сљедећој сједници ћу изнијети свој став о овом проблему, али не знам колики ће бити одјек, с обзиром на јак лоби и утицај хрватске заједнице у Мађарској", додала је Ластић.

РТВ преноси податке с Википедије на мађарском језику на којој пише да Никола Тесла "Србин рођен 10. јула 1856. године у православној, свештеничкој породици у Смиљану, у Лици, тада у Хабзбуршкој монархији, а касније постао српско-амерички научник свјетског гласа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана