Балканци се најмање плаше вируса: “Људи су навикнути на ове ситуације”

ГС
Балканци се најмање плаше вируса: “Људи су навикнути на ове ситуације”

Истраживање Галупа показује да преко 70 одсто људи на Балкану сматра да коронавирус није толика претња како се представља.

Истраживачи кажу да се то могло очекивати у региону који је навикао на кризе.

Према истраживању, 62 одсто људи у свијету се плаши да буде заражено, али истовремено чак 56 одсто људи мисли да је претња није тако опасна како се тврди. Те резултате је добила агенција Галуп на основу анкетирања 20.000 људи у 26 земаља.

Предсједник Галупа Канчо Стојчев мисли да резултати нису противречни, како на први поглед делује. “Вирус је реалан и нормално је да се људи плаше”, каже он за Дојче веле. Са друге стране, вируси постоје одувијек, сви су их некад прележали па им реакције надлежних могу дјеловати претерано, каже Стојчев.

Тај социолог каже да је страх важан за само преживљавање. “Посебно последњих деценија због напретка, модерности и слично имамо осјећај да живот постаје извеснији, да можемо да предвидимо и планирамо све”.

Зато се, према његовим ријечима, политика тренутно бори и са емоцијама људи који се суочавају са неизвјесношћу. “Тренутно нико не може да каже шта ће се десити за два, три или пет мјесеци”.

Балканци су навикли

Међутим, проценат од 56 одсто људи који мисле да се претерано драми не треба узети здраво за готово – јер вриједности су веома различите у различитим земљама. Тако је у земљама попут Италије, гдје већ недјељама умиру људи у великом броју, страх од вируса већи.

Са друге стране, на Балкану још нема толиког страха, барем у три земље у које је анкета вршена. Према анкети, у БиХ и Сјеверној Македонији чак 73 одсто људи мисли да се вирус представља опаснијим него што јесте, у Бугарској то мисли 72 одсто људи.

“Балкан је вјековима важно чвориште. На таквим местима је интензитет историје знатно виши, што значи да је овде било више криза које је требало превладати.”

Стојчев, који долази из Бугарске, подсјећа на дешавања од прије тридесетак година у Румунији, Бугарској или Југославији. “На неки начин су људи више навикнути на ове ситуације.”

Насупрот томе, у Западној Европи чак 70 одсто људи сматра да је вирус и те како велика пријетња.

Американци не дају слободе

Према истраживању, 76 одсто људи је спремно на ограничавање личних слобода у циљу борбе против вируса. У врху су Аустрија (95 одсто), Северна Македонија (94) и Холандија (91). На дну љествице су САД, где је 45 одсто грађана спремно да се одрекне слобода.

Стојчев истиче још један налаз - две трећине људи има повјерење у своје владе, што је значајан пораст. Истраживачи су раније примјетили глобални пад повјерења у политику, те је до сада властима вјеровало између једне и две петине становника.

Надлежни политичари, каже наш саговорник, добро пролазе у ситуацији када се тражи заједништво, али и национална политика и изолација од глобалног свијета.

“Овакве ситуације уједињују људе. Начелно у животу постоје две стратегије, када имамо озбиљан проблем. Једна је да се ствари пробају на своју руку, а друга да се уједини са другим људима. Напосљетку, увијек је лакше у заједници”, додаје Стојчев.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана