Анкета: Шездесет одсто Европљана не вјерује политичарима

Срна
Анкета: Шездесет одсто Европљана не вјерује политичарима

БЕЧ - Већина Европљана сматра да водеће политичке партије и политичари не воде рачуна о њима, показују данас објављени резултати анкете коју је широм ЕУ провела Агенција за фундаментална права (ФРА).

Шезедесет одсто испитаника сматра да их је политички естаблишмент изневјерио, а овај став је још израженији код људи који се суочавају са економским проблемима.

Међу онима који једва састављају крај са крајем, 73 одсто осјећа да их традиционална политика занемарује, објавила је паневропска агенција чије је сједиште у Бечу.

ФРА је анализирала ставове о демократији, владавини права и људским правима, а анкетом је било обухваћено близу 35.000 људи из земаља ЕУ, кандидата за чланство Сјеверне Македоније и бивше чланице Британије, пренијела је агенција ДПА.

Истраживањем је утврђено да скоро девет од десет грађана ЕУ сматра да су људска права важна за стварње поштенијег друштва.

Трећина учесника рекла је да људска права служе само онима који их не заслужују, попут криминалаца и терориста.

Мање од половине анкетираних који су незапослени или тешко остварују приходе за домаћинство сматрају да се људска права свима поштују подједнако.

Анкета је указала и на раширено прихватање корупције. Само четири одсто испитаника рекло је да им је неки званичник затражио новац, услугу или неки други поклон. Трећина је изјавила да је прихватљиво дати тако нешто како би се осигурала ургенто потребна услуга.

У Француској и Хрватској око 50 одсто испитаника прихвата корупцију као опцију за завршавање послова, а та стопа је око 60 одсто у Чешкој и Словачкој.

Агенција је позвала чланице ЕУ да се боре против проневјера и укључе у одлучивање оне који се осјећају запостављеним.

ФРА напомиње да је посебно потребно обратити пажњу на младе и охрабрити их да се укључе у политику. Истраживање је показало да млађе особе не маре превише за демократију и људска права.

Близу 70 одсто лица у пензионерској доби сматра да је важно да опозиционе партије слободно критикују власт, а тај став дијели мање од 60 одсто особа у тинејџерским и двадесетим годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана