Алармантно топљење леда на Гренланду: Требало би већ да се повлачимо са обале

Агенције
Алармантно топљење леда на Гренланду: Требало би већ да се повлачимо са обале

“На Гренланду има довољно леда да подигне ниво мора за 7,5 метара, што је огромна количина леда. То би било разарајуће за обална подручја широм планете”, рекао је океанограф Џош Вилис.

Вилис, који иначе води програм НАСА “Oceans Melting Greenland”, упозорио је да би у том случају требало да се повлачимо са обале: “Требало би већ да се повлачимо са обале ако ћемо да се суочимо са толико изгубљених метара у слиједећих век или два!”

НАСА можда има план (поновног) слијетања на Мјесец, али све више се окреће истраживању планете и припремању за оно што нам слиједи. То и није тако чудно након што се на Гренланду отопило 12,5 милијарди тона леда у једном једином дану. Други август овог љета ушао је у историју јер је ријеч о незабиљеженом губитку леда, што се догодило због великог таласа врућине који је погодио САД и Европу, преноси Си-Ен-Ен.

НАСА је већ у малом селу Кулусук на Гренланду поставила базу за свој научни програм, истражујући не само колико температура ваздуха утиче на отапање леденог покривача, него и какав утицај то има на све топлији океан, који одоздо отапа лед.

Гренланд има утицај на цијелу планету, јер милијарде тона леда које се тамо топе подижу ниво мора у Аустралији, Азији, САД и Европи.

“Сви смо ми повезани истим океаном”, рекао је Вилис.

Проблем је и што су на једном од највећих гренландских глечера, Хелхајму, примјетили “језеро”, а испоставило се да је цио глечер, на 700 метара без температурне варијације, окружен топлом водом, што никада прије није био случај, и што ће убрзати његово топљење.

Хелхајм је протеклих година привукао велику пажњу баш због тога што је изгубио километре леда. Само 2017. године изгубио је површину од три километра, а прошле године је откривена “санта” која се одвојила од самог глечера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана