Да ли постоји балканска душа?

Агенције
Да ли постоји балканска душа?

Грчки фото-репортер Тодорис Николау провео је посљедње три године на Балкану покушавајући да одговори на питање - да ли постоји балканска душа? Управо је то и наслов његове изложбе, "У потрази за балканском душом", о којој је писао и "Њујорк тајмс".

На фотографијама су се нашли и предјели из Србије, махом рурални. "Желио сам да објасним душу Балкана", каже Николау за "Њујорк тајмс". "Чини ми се да је она мрачна када си ван ње, али је зато и једноставна, топла и људска када се пламен разбукти."


Николау је рекао да је пројекат започео као психоанализа, а да је затим наставио да се бави балканским идентитеом. На свом путовању обишао је десет земаља, истражујући живот у главним градовима, попут Београда, Атине, Подгорице и Скопља, али је отишао и у планинска села и ромска гета.

"Путовао сам по Балкану више од 20 пута, како бих дочарао реалност", рекао је Николау. "Вјерујем да су призори које сам фотографисао заједнички за цијело полуострво."

Николау у тексту за највећи њујоршки часопис описује Балканце као веома гостопримљиве и каже да би више волио да је остао у руралним подручјима, гдје су људи ослобођени стреса цивилизације.

Фотографије су настале са сахрана, свадби и свједоче о интимним везама људи који су форорепортеру отворили своје домове и допустили му да живи са њима.

"Вјерујем да чак и на Балкану, који је ратом разбијен, људи могу да живе без граница. Довољно је да погледамо шта нас уједињује", додаје уметник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана