Британска новинарка о Београду: "Ракија и турбо-фолк"

Г.С.
Британска новинарка о Београду: "Ракија и турбо-фолк"

Новинарка "metro.co.uk" Гергана Крастева посjетила је главни град Србије и у ауторском тексту забиљежила је своје утиске. Њој се прудружила пријатељица Камила, која је такође љубитељка наших простора и која од љетос живи у Београду.

Први утисак по уласку у Балканску музичку академију (БАМ) био је мирис дувана који ју је вратио у дјетињство. Она је својим читаоцима објаснила да у Србији нема засигурне назнаке да ће се пушење у баровима и ресторанима укинути.

Споменула је и ракију, која је, по свему судећи, једна од првих асоцијација на Србију. Поред тога, она се потрудила да подробно објасни поријекло турбо-фолка у Србији те је навела и пјеваче који су га популаризовали. Међу именима се могу наћи Лепа Брена и Цеца, за коју је издвојила неколико редова више, описујући чија је она жена била.

Гергана у свом тексту описује и провод, те наводи да с добро презнојила од плеса, а да је те ноћи испробала и Зајечарско пиво.

За урањање у локалну културу дефинитивно препоручује плес уз наше турбо-фолк хитове до раних јутарњих сати.

Новинарка "metro.co.uk" је прије 13 година са родитељима посјетила Београд те је хтјела је да види шта се то промијенило.

"Било је много мјеста које сам жљела да поново посјетим, почев од Народног музеја у Београду, гдје су изложена дјела двије највеће сликарке раног модернизма - Надежда Петровић и Зоре Петровић. Збирка југословенских слика 20. вијека била је импресивна, причајући причу о недавној турбулентној историји Србије о ратовима, државним ударима, атентатима и револуцијама. Још једна атракција коју морате посјетити је Београдска тврђава, која се налази у општини Стари град, на ушћу живописних ријека Саве у Дунав. Састоји се од старе цитаделе и пространог Калемегданског парка и представља историјско језгро престонице. Београд је током своје богате историје више од 40 пута девастиран и обнављан и тврђава то заиста показује, па се препоручује ангажовање туристичког водича", написала је она.

Храм Светог Саве је такође био на њеној листи мјеста која мора посјетити.

"Посвећен принцу и свецу из 12. вијека, то је монументални пројекат који се још увијек подиже. Са својом куполом високом 27 метара, тешком 4.000 тона и око 130.000 квадратних стопа златног мозаика, то је једна од највећих православних цркава на свијету и врхунска знаменитост у земљи."

Још једна важна српска институција коју треба доживјети је кафана, јасна је ауторка, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана