Britanska novinarka o Beogradu: "Rakija i turbo-folk"

G.S.
Britanska novinarka o Beogradu: "Rakija i turbo-folk"

Novinarka "metro.co.uk" Gergana Krasteva posjetila je glavni grad Srbije i u autorskom tekstu zabilježila je svoje utiske. Njoj se prudružila prijateljica Kamila, koja je takođe ljubiteljka naših prostora i koja od ljetos živi u Beogradu.

Prvi utisak po ulasku u Balkansku muzičku akademiju (BAM) bio je miris duvana koji ju je vratio u djetinjstvo. Ona je svojim čitaocima objasnila da u Srbiji nema zasigurne naznake da će se pušenje u barovima i restoranima ukinuti.

Spomenula je i rakiju, koja je, po svemu sudeći, jedna od prvih asocijacija na Srbiju. Pored toga, ona se potrudila da podrobno objasni porijeklo turbo-folka u Srbiji te je navela i pjevače koji su ga popularizovali. Među imenima se mogu naći Lepa Brena i Ceca, za koju je izdvojila nekoliko redova više, opisujući čija je ona žena bila.

Gergana u svom tekstu opisuje i provod, te navodi da s dobro preznojila od plesa, a da je te noći isprobala i Zaječarsko pivo.

Za uranjanje u lokalnu kulturu definitivno preporučuje ples uz naše turbo-folk hitove do ranih jutarnjih sati.

Novinarka "metro.co.uk" je prije 13 godina sa roditeljima posjetila Beograd te je htjela je da vidi šta se to promijenilo.

"Bilo je mnogo mjesta koje sam žljela da ponovo posjetim, počev od Narodnog muzeja u Beogradu, gdje su izložena djela dvije najveće slikarke ranog modernizma - Nadežda Petrović i Zore Petrović. Zbirka jugoslovenskih slika 20. vijeka bila je impresivna, pričajući priču o nedavnoj turbulentnoj istoriji Srbije o ratovima, državnim udarima, atentatima i revolucijama. Još jedna atrakcija koju morate posjetiti je Beogradska tvrđava, koja se nalazi u opštini Stari grad, na ušću živopisnih rijeka Save u Dunav. Sastoji se od stare citadele i prostranog Kalemegdanskog parka i predstavlja istorijsko jezgro prestonice. Beograd je tokom svoje bogate istorije više od 40 puta devastiran i obnavljan i tvrđava to zaista pokazuje, pa se preporučuje angažovanje turističkog vodiča", napisala je ona.

Hram Svetog Save je takođe bio na njenoj listi mjesta koja mora posjetiti.

"Posvećen princu i svecu iz 12. vijeka, to je monumentalni projekat koji se još uvijek podiže. Sa svojom kupolom visokom 27 metara, teškom 4.000 tona i oko 130.000 kvadratnih stopa zlatnog mozaika, to je jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svijetu i vrhunska znamenitost u zemlji."

Još jedna važna srpska institucija koju treba doživjeti je kafana, jasna je autorka, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana