Зељковић: Првих 28 дана школске године очекује се велики притисак, нема потребе за тестирањем наставника

Маријана Миљић Бјеловук
Зељковић: Првих 28 дана школске године очекује се велики притисак, нема потребе за тестирањем наставника

БАЊАЛУКА - Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да се пред почетак школске године интензивније прати епидемиолошка ситуација.

- Министарству просвјете и културе Републике Српске доставићемо ове седмице материјал који ће бити прослијеђен свим школама како би се знало које мјере морају бити поштоване - рекао је Зељковић.

Зељковић је истакао да ће бити одржани састанци са кризним штабовима локалних заједница поводом почетка школске године о предузимању потребних мјера.

Он је додао да се првих 28 дана школске године очекује велики притисак у смислу надзора епидемиолошке ситуације.

Он је додао да ће Републичка управа за инспекцијске послове, комунална полиција, али и инспекцијски органи на локалном нивоу, контролисати спровођење мјера у основним и средњим школама, али и угоститељским објектима у близину школа.

Зељковић је рекао да нема потребе за тестирањем наставног особља прије почетка школске године, као што је био случај са особљем предшколских установа, јер ће просвјетни радници држањем физичке дистанце и ношењем маски смањити могућност ширења инфекције на минимум.

- Васпитачи у предшколским установама тестирани су јер је дјеци вртићког узраста тешко објаснити како да поштују мјере – истакао је Зељковић.

Истакао је да ће највећи ризик представљати евентуално непридржавање прописањих мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана