Zeljković: Prvih 28 dana školske godine očekuje se veliki pritisak, nema potrebe za testiranjem nastavnika

Marijana Miljić Bjelovuk
Zeljković: Prvih 28 dana školske godine očekuje se veliki pritisak, nema potrebe za testiranjem nastavnika

BANjALUKA - Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da se pred početak školske godine intenzivnije prati epidemiološka situacija.

- Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske dostavićemo ove sedmice materijal koji će biti proslijeđen svim školama kako bi se znalo koje mjere moraju biti poštovane - rekao je Zeljković.

Zeljković je istakao da će biti održani sastanci sa kriznim štabovima lokalnih zajednica povodom početka školske godine o preduzimanju potrebnih mjera.

On je dodao da se prvih 28 dana školske godine očekuje veliki pritisak u smislu nadzora epidemiološke situacije.

On je dodao da će Republička uprava za inspekcijske poslove, komunalna policija, ali i inspekcijski organi na lokalnom nivou, kontrolisati sprovođenje mjera u osnovnim i srednjim školama, ali i ugostiteljskim objektima u blizinu škola.

Zeljković je rekao da nema potrebe za testiranjem nastavnog osoblja prije početka školske godine, kao što je bio slučaj sa osobljem predškolskih ustanova, jer će prosvjetni radnici držanjem fizičke distance i nošenjem maski smanjiti mogućnost širenja infekcije na minimum.

- Vaspitači u predškolskim ustanovama testirani su jer je djeci vrtićkog uzrasta teško objasniti kako da poštuju mjere – istakao je Zeljković.

Istakao je da će najveći rizik predstavljati eventualno nepridržavanje propisanjih mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana