Нешић: БиХ нема изборни закон

СРНА
Нешић: БиХ нема изборни закон

САРАЈЕВО- Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је да је то да БиХ нема изборни закон јасно и након мишљења Канцеларије за законодавство Савјета министара да су измјене и допуне закона могуће ако се мијења мање од 50 одсто чланова, а да је нелегални високи представник Кристијан Шмит својом интервенцијом промијенио више од 70 одсто Изборног закона.

Нешић је нагласио да без доношења новог изборног закона не постоји минимум претпоставки за расписивање и одржавање локалних избора и истакао да свако поступање без усвајања новог изборног закона представља кривично дјело, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

"Пред свим странкама у БиХ је једноставан избор - или ће у парламенту бити усвојен нови изборни закон, или се локални избори не могу спровести", истакао је Нешић.

Према његовим ријечима, Шмитов изборни закон је незаконит и противуставан и то није став само Републике Српске, већ и Канцеларије за законодавство Савјета министара која је скренула пажњу на одредбе члана 46 и Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ, којима је прописано да је потребно приступити доношењу новог прописа ако је више од половине чланова важећег прописа већ измијењено или се предлаже измјена или допуна трећине прописа.

"Након треће измјене, односно допуне прописа, потребно је приступити доношењу новог прописа", наводи се у мишљењу Канцеларије за законодавство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана