Усвајање резолуције о Сребреници корак ка поступку о укидању Српске!

Срна
Усвајање резолуције о Сребреници корак ка поступку о укидању Српске!

Некадашњи вођа истраживачког тима Хашког тужилаштва Невенка Тромп рекла је да би након изгласавања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН БиХ могла да покрене поступак о укидању Републике Српске.

Она је навела да је то могуће у повољним политичким условима међународне заједнице и само уз проактивну спремност Сарајева да покрене овај поступак на основу пресуде Међународног суда правде у Хагу из 2007. године.

"Иако резолуција о Сребреници нема правну снагу, она показује спремност и повољне политичке услове за БиХ да реализује све могућности које могу имати драстичне посљедице за њено унутрашње уређење ако почне процес укидања Републике Српске", рекла је Тромпова.

Она је додала да свака иницијатива треба да крене од БиХ, која, како каже, има могућност да потеже питање посљедица пресуде Међународног суда правде у Хагу из 2007. године.

"У тој пресуди се каже да је геноцид у Сребреници планиран и извршен од институција Републике Српске и појединаца који су били чланови њеног политичког руководства", рекла је Тромпова раније за Фејс телевизију.

Она је навела да амбасадор БиХ у Хагу, према овој пресуди, може да се обрати Међународном суду правде у Хагу и тражи укидање Републике Српске пошто је, како каже, настала на начин на који је настала.

Тадић: Тромп изговара оно што би непријатељи Српске да прећуте

Правник Огњен Тадић изјавио је Срни да некадашњи вођа истраживачког тима Хашког тужилаштва Невенка Тромп гласно изговара оно што би непријатељи Републике Српске хтјели да се прећути док се не прогура спорна резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Поводом изјаве Тромпове да би након изгласавања резолуције о Сребреници БиХ могла да покрене поступак о укидању Републике Српске, Тадић је рекао да то само говори да такви никада нису прихватили Дејтонски мировни споразум, а ни мир који је на основу њега успостављен.

"Ако Невенка Тромп има намјеру да нешто укида због неких злочина из прошлости онда мислим да би прво био ред да крене од Њемачке, Турске, Италије, посебно њене Хрватске, БиХ, Аустрије и десетина и стотина других држава чије су неке политике довеле до масовних злочина у прошлости", нагласио је Тадић.

Да њих није било, додаје Тадић, на овим просторима не би било ратова које су они донијели са собом, па самим тим не би било ни било каквих злочина.

Којић: Резолуција средство за давно осмишљени план

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да је резолуција о Сребреници средство које треба да послужи давно осмишљеном плану довођења у питање легитимитета Републике Српске.

"То је дугорочни план који је давно прије осмишљен да се кроз рад Хашког трибунала, а касније и рад правосуђа на нивоу БиХ давањем одређених квалификација за неку врсту кривичних дјела ратног злочина или неку врсту догађаја, али и пресуђивање лица српске националности доведе у питање легитимитет Републике Српске у данашњем облику, а резолуција је средство које томе треба да послужи", рекао је Којић.

Поводом изјаве некадашњег вође истраживачког тима Хашког тужилаштва Невенке Тромп да би након изгласавања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН БиХ могла да покрене поступак о укидању Српске, Којић је рекао да су и неки представници америчке администрације који су били блиски бошњачком ратном вођи Алији Изетбеговићу говорили да је усвајање резолуције пут до тог циља.

"То су препознали највиши званичници Републике Српске и Србије, чије све активности, прије свега дипломатске, у правцу да се таква резолуција не донесе имају огроман значај", рекао је Којић Срни.

Према његовим ријечима, предложену резолуцију не треба тумачити на начин да ако буде усвојена сутра неће бити Републике Српске.

Он је подсјетио на настојања да се у образовном систему, у уџбеницима, нађу нетачне историјске чињенице и да се стварају неке нове генерације које неће знати шта се заиста дешавало на овим просторима, чиме би се у неком наредном временском периоду, дужем или краћем, довео у питање легитимитет Српске.

"Оно што јесте чињеница да постоји врло јасан и недвосмислен став Републике Српске и Србије и њиховог највишег руководства да неће нијемо посматрати да на томе ради било каква групација људи или бошњачких политичара заједно са странцима", додао је Којић.

Према Којићевим ријечима, промјене на геополитичком плану воде ка томе да за неких четири, пет година однос снага у свијету неће бити какав је сада.

"Бошњаци се грдно варају ако мисле да могу уз помоћ неких странаца да укину Републику Српску, јер је јасан одговор Републике Српске и Србије, прије свега дипломатски, али и земаља које које рационално гледају на то шта се дешавало у рату у бившој Југославији `90-их година", поручује Којић.

Констатујући да резолуције и декларације правно гледано немају обавезујући карактер, Којић је рекао да се њиховим доношењем и максималним експлоатисањем у годинама које слиједи жели створити атмосфера на међународној и унутрашњој политичкој сцени о колективној одговорности, која би довела до неких обавезујућих како би се дошло циља, а то је укидање Републике Српске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана