Usvajanje rezolucije o Srebrenici korak ka postupku o ukidanju Srpske!

Srna
Usvajanje rezolucije o Srebrenici korak ka postupku o ukidanju Srpske!

Nekadašnji vođa istraživačkog tima Haškog tužilaštva Nevenka Tromp rekla je da bi nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN BiH mogla da pokrene postupak o ukidanju Republike Srpske.

Ona je navela da je to moguće u povoljnim političkim uslovima međunarodne zajednice i samo uz proaktivnu spremnost Sarajeva da pokrene ovaj postupak na osnovu presude Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007. godine.

"Iako rezolucija o Srebrenici nema pravnu snagu, ona pokazuje spremnost i povoljne političke uslove za BiH da realizuje sve mogućnosti koje mogu imati drastične posljedice za njeno unutrašnje uređenje ako počne proces ukidanja Republike Srpske", rekla je Trompova.

Ona je dodala da svaka inicijativa treba da krene od BiH, koja, kako kaže, ima mogućnost da poteže pitanje posljedica presude Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007. godine.

"U toj presudi se kaže da je genocid u Srebrenici planiran i izvršen od institucija Republike Srpske i pojedinaca koji su bili članovi njenog političkog rukovodstva", rekla je Trompova ranije za Fejs televiziju.

Ona je navela da ambasador BiH u Hagu, prema ovoj presudi, može da se obrati Međunarodnom sudu pravde u Hagu i traži ukidanje Republike Srpske pošto je, kako kaže, nastala na način na koji je nastala.

Tadić: Tromp izgovara ono što bi neprijatelji Srpske da prećute

Pravnik Ognjen Tadić izjavio je Srni da nekadašnji vođa istraživačkog tima Haškog tužilaštva Nevenka Tromp glasno izgovara ono što bi neprijatelji Republike Srpske htjeli da se prećuti dok se ne progura sporna rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Povodom izjave Trompove da bi nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici BiH mogla da pokrene postupak o ukidanju Republike Srpske, Tadić je rekao da to samo govori da takvi nikada nisu prihvatili Dejtonski mirovni sporazum, a ni mir koji je na osnovu njega uspostavljen.

"Ako Nevenka Tromp ima namjeru da nešto ukida zbog nekih zločina iz prošlosti onda mislim da bi prvo bio red da krene od Njemačke, Turske, Italije, posebno njene Hrvatske, BiH, Austrije i desetina i stotina drugih država čije su neke politike dovele do masovnih zločina u prošlosti", naglasio je Tadić.

Da njih nije bilo, dodaje Tadić, na ovim prostorima ne bi bilo ratova koje su oni donijeli sa sobom, pa samim tim ne bi bilo ni bilo kakvih zločina.

Kojić: Rezolucija sredstvo za davno osmišljeni plan

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da je rezolucija o Srebrenici sredstvo koje treba da posluži davno osmišljenom planu dovođenja u pitanje legitimiteta Republike Srpske.

"To je dugoročni plan koji je davno prije osmišljen da se kroz rad Haškog tribunala, a kasnije i rad pravosuđa na nivou BiH davanjem određenih kvalifikacija za neku vrstu krivičnih djela ratnog zločina ili neku vrstu događaja, ali i presuđivanje lica srpske nacionalnosti dovede u pitanje legitimitet Republike Srpske u današnjem obliku, a rezolucija je sredstvo koje tome treba da posluži", rekao je Kojić.

Povodom izjave nekadašnjeg vođe istraživačkog tima Haškog tužilaštva Nevenke Tromp da bi nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN BiH mogla da pokrene postupak o ukidanju Srpske, Kojić je rekao da su i neki predstavnici američke administracije koji su bili bliski bošnjačkom ratnom vođi Aliji Izetbegoviću govorili da je usvajanje rezolucije put do tog cilja.

"To su prepoznali najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije, čije sve aktivnosti, prije svega diplomatske, u pravcu da se takva rezolucija ne donese imaju ogroman značaj", rekao je Kojić Srni.

Prema njegovim riječima, predloženu rezoluciju ne treba tumačiti na način da ako bude usvojena sutra neće biti Republike Srpske.

On je podsjetio na nastojanja da se u obrazovnom sistemu, u udžbenicima, nađu netačne istorijske činjenice i da se stvaraju neke nove generacije koje neće znati šta se zaista dešavalo na ovim prostorima, čime bi se u nekom narednom vremenskom periodu, dužem ili kraćem, doveo u pitanje legitimitet Srpske.

"Ono što jeste činjenica da postoji vrlo jasan i nedvosmislen stav Republike Srpske i Srbije i njihovog najvišeg rukovodstva da neće nijemo posmatrati da na tome radi bilo kakva grupacija ljudi ili bošnjačkih političara zajedno sa strancima", dodao je Kojić.

Prema Kojićevim riječima, promjene na geopolitičkom planu vode ka tome da za nekih četiri, pet godina odnos snaga u svijetu neće biti kakav je sada.

"Bošnjaci se grdno varaju ako misle da mogu uz pomoć nekih stranaca da ukinu Republiku Srpsku, jer je jasan odgovor Republike Srpske i Srbije, prije svega diplomatski, ali i zemalja koje koje racionalno gledaju na to šta se dešavalo u ratu u bivšoj Jugoslaviji `90-ih godina", poručuje Kojić.

Konstatujući da rezolucije i deklaracije pravno gledano nemaju obavezujući karakter, Kojić je rekao da se njihovim donošenjem i maksimalnim eksploatisanjem u godinama koje slijedi želi stvoriti atmosfera na međunarodnoj i unutrašnjoj političkoj sceni o kolektivnoj odgovornosti, koja bi dovela do nekih obavezujućih kako bi se došlo cilja, a to je ukidanje Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana