Иран мобилише војску!

GS
Foto: Telegram

ТЕХЕРАН - Спасилачка акција за хеликоптером предсједника Ирана Ебрахима Раисија, који је данас имао несрећу при принудном слијетању траје у свим правцима, ангажовани су и припадници војске али ваздушна потрага није могућа због неповољних временских услова, саопштиле су иранске власти.

Начелник генералштаба иранске војске Мохамед Багери наредио је да се сви ресурси војске и елитне Револуционарне гарде и укључе у потрагу и спасилачку операцију, преноси Тасним.

Шеф иранског друштва Црвеног полумјесеца Берхосеин Коливанд рекао је да 40 тимова за брзо реаговање трагају у свим правцима како би пронашли хеликоптер у којем се налази предсједник Раиси и његови сапутници, али да су временске прилике веома неповољне и пролаз отежан, као и да се акције трагања и спасавања спроводе уз све напоре.

Портпарол иранског Одjељења за ванредне ситуације, Бабак Јектапараст, саопштио је да је у област гдје се догодило принудно слетање хеликоптера који је превозио Раисија и његове сарадника послато осам возила хитне помоћи.

Министар унутрашњих послова Ирана Ахмад Вахиди потврдио је да је данас хеликоптер са иранским предсједником Ебрахимом Раисијем имао инцидент при слијетању у источном Азербејџану.

Он је навео да су се данас након отварања бране Киз Каласи којем је присуствовао и предсједника Азербејџана Илхам Алијев, Раиси и пратња враћали са неколико хеликоптера, од којих је један имао ''принудно слијетање'' због лошег времена, пренијела је агенција Тасним.

Вахиди је додао да су спасилачке екипе послате у то подручје, али да ће због магле и непроходности терена можда бити потребно вријеме да се стигне до хеликоптера.

"Комуницирали смо са сапутницима предсједника, али је због подручја, комуникација отежана и чекамо да спасилачке екипе стигну до мјеста несреће и слијетања хеликоптера, и дају нам информацију", рекао је Вахиди.

Иранска агенција ИРНА пренијеле је раније, позивајући се на извјештаје појединих медија, да је хеликоптер са Раисијем наводно имао "инцидент при слијетању".

Раиси је путовао у иранску провинцију Источни Азербејџан.

У Раисијевом конвоју била су три хеликоптера, од којих су два са  министрима и званичницима безбједно стигла на одредиште, преноси агенција Тасним.

Наводи се да су неки од предсједникових сапутника у хеликоптеру успјели да контактирају контролни центар, и да је тиме порасла нада да ће се овај инцидент завршити без жртава.

Спасилачке снаге Црвеног полумјесеца и додатне војне и полицијске снаге започеле су масовну операцију на проналажењу хеликоптера након првих извјештаја о могућој несрећи, наводи Тасним.

Међу путницима хеликоптера, осим Раисија, били су и министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан, гувернер Источног Азербејџана Малик Рахмати и још неколико других, наводи ИРНА.

У међувремену, агенција Фарс је након извјештаја о инциденту са хеликоптером Раисија, позвала Иранце ''да се моле'' за предсједника, пренио је Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана