У Бањалуци обиљежавање капитулације нацистичке Њемачке

Срна
У Бањалуци обиљежавање капитулације нацистичке Њемачке

БАЊАЛУКА - Дан побједе над фашизмом биће обиљежен данас у Бањалуци у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Народне скупштине Српске Ненада Стевандића.

Обиљежавање почиње окупљањем учесника марша "Бесмртног пука" у Парку Петар Кочић.

Учесници марша у 11.00 часова кренуће до Трга палих бораца, гдје је у 11.15 часова предвиђено полагање вијенаца, а у 11.30 обраћање званичника и умјетнички програм.

Марш "Бесмртног пука" организује Народно патриотско удружење "Бесмртни пук Српске" у сарадњи са Одбором Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Предсједник Народног патриотског удружења "Бесмртни пук Српске" Милана Бабић рекла је Срни да је марш "Бесмртног пука" предвиђен и у Приједору и Српцу.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај дан 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи, који је у историји човјечанства био најмасовнији, а по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ био је предводник борбе против фашизма на простору бивше Југославије и поднио највеће губитке, а Совјетски Савез дао је највећи допринос у сламању фашизма.

Бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала је највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана