Стевандић: Остављено времена за доношење Изборног закона БиХ

Срна
Стевандић: Остављено времена за доношење Изборног закона БиХ

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је остављено времена да се на нивоу заједничких институција усвоји Изборни закон БиХ који не би био резултат наметања неизабраног странца, већ резултат воље конститутивних народа и ентитета.

Стевандић је истакао да би тај закон могао бити спроведен у овој години јер би био у складу са средствима која су планирана.

"Али, Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ намјерно је пожурила не остављајући простора да се тај закон усвоји. Ту има превише личних интереса и међународног присуства, а премало поштовања конституената", рекао је Стевандић за РТРС.

Он је додао да ће владајућа коалиција у Републици Српској разматрати одлуку ЦИК-а о спровођењу локалних избора у БиХ, те подсјетио да Изборни закон Српске још није ступио на снагу, односно да још пролази кроз редовну процедуру у Вијећу народа Републике Српске.

"За Републику Српску нису проблем само рокови, већ и Брчко дистрикт који је значајан за Српску и заједничко је власништво са Федерацијом БиХ. Не желимо да изборним манипулацијама останемо без могућности да управљамо тим заједничким власништвом. Наравно, постоје и партије из Српске које пријављују листе у локалним заједницама у ФБиХ, они имају проблем да се морају регистровати по старом закону, који је дерогирао Кристијан Шмит, а за нови нема пара у Савјету министара", рекао је Стевандић.

Он је додао да су наметнуте техничке измјене Изборног закона БиХ донесене неуставно и незаконито и да постоје два проблема – није демократски и новац за те врсте техничких измјена није предвиђен буџетом.

Стевандић је навео да постоји информација да је техничка опрема већ набављена и да се наметнутим измјенама легализује пљачка новца који је договорен за ту опрему.

Он је рекао и да нема довољно скенера за сва бирачка мјеста, те упитао да ли је могуће у једној земљи спроводити изборе на два система.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске поручио је да ће Српска задржати свој субјективитет, да је примијећена и јасна и да се протеклих година изборила за међународни субјективитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана