Срби дали немјерљив допринос у сламању фашизма

Срна
Срби дали немјерљив допринос у сламању фашизма

Срби су слободарски народ који је увијек био на страни правде због чега треба да буду поносни на своју прошлост, историју и побједу у борби против фашизма.

Поручио је ово предсједник Српске Милорад Додик поводом 9. маја - Дана побједе над фашизмом и Дана Европе. Он је истакао да је Дан побједе над фашизмом један од најзначајнијих датума у историји човјечанства и дан када се обиљежава побједа слободарског свијета над фашизмом у Другом свјетском рату.

"То је дан када одајемо почаст жртвама антифашистичке борбе чији је живот уграђен у стварање бољег и праведнијег свијета. Сјећајући се огромног доприноса српског народа у борби за ослобађање Европе, изражавамо нашу захвалност херојима који су донијели мир", истакао је Додик.

Он је навео да је Република Српска данас добро и стабилно мјесто за живот свих, без обзира на нацију и вјеру.

"Ми настављамо да гајимо савремене цивилизацијске вриједности и антифашистичку традицију", наводи се у честитки предсједника Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је истим поводом да је слободарски српски народ, уз велику жртву и огромно страдање, дао немјерљив допринос у сламању зла фашизма и нацизма.

"Дан побједе над фашизмом, када је нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату, обиљежавамо са поносом и исказујемо огромно поштовање према храбрим ослободиоцима и храбром народу који се дигао против зла које је пријетило цијелом човечанству", навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је у неравноправној борби против те мрачне и убилачке идеологије двадесетог вијека, слободарски српски народ, уз велику жртву и огромно страдање, дао немјерљив допринос у сламању зла фашизма и нацизма.

"Његова жртва колективно нас обавезује да чувамо вриједности предака чије су тековине проистекле из антифашистичке борбе, његујемо сјећање на херојско вријеме и славну прошлост и још снажније чувамо и поштујемо мир и тешко стечену слободу", наводи се у честитки српског члана Предсједништва БиХ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је поручио да је српски народ био предводник антифашистичке борбе у оквиру Народноослободилачке војске Југославије.

"На овај велики дан славимо слободарску традицију нашег народа, који је дао немјерљив допринос побједи слободног свијета против осовине зла у Другом свјетском рату", навео је Вишковић.

Он је додао да је током Другог свјетског рата српски народ поднио незамисливу жртву, приносећи своје најбоље синове и кћери на олтар слободе.

"Многи наши крајеви, као што је слободарска Козара и Поткозарје, дословно су обезглављени у тој мјери да је демографски опоравак трајао деценијама послије рата", навео је Вишковић.

Он је указао да многобројна стратишта, од Доње Градине и система јасеновачких логора смрти, Гаравице, Брод на Дрини и многа друга, знана и незнана, свједоче о томе да је српски народ поднио незамисливу цијену за слободу.

"Српски народ био је предводник антифашистичке борбе у оквиру Народноослободилачке војске Југославије, због чега остаје наша трајна обавеза да гајимо снажну културу сјећања на жртву коју су поднијели на путу до слободе. Њихова жртва уграђена је у колективну меморију српског народа, али и саме темеље Републике Српске, која је и формирана са циљем да се српском народу не понови ново страдање", навео је Вишковић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић упутио је грађанима Српске искрене честитке поводом 9. маја - Дана побједе над фашизмом и Дана Европе, те истакао да је српски народ дао огромну жртву у тој борби, чиме је показао да је увијек на страни правде, слободе и демократије.

"У борби против фашизма живот је изгубило око милион наших сународника и одајемо почаст свима њима", навео је Стевандић у честитки.

Стевандић је напоменуо да се посебна почаст и помен одаје невино страдалим у нацистичким логорима смрти, али и хиљадама побијених и бачених у јаме, само зато што су били Срби, саопштено је из парламента Српске.

Он је нагласио да су Република Српска и српски народ данас поносни јер су и даље одлучно на страни антифашизма, слиједећи пут храбрих и часних предака.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај дан 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи, који је у историји човјечанства био најмасовнији, а по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ био је предводник борбе против фашизма на простору бивше Југославије и поднио највеће губитке, а Совјетски Савез дао је највећи допринос у сламању фашизма.

Бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала је највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана