Спонзори резолуције о Сребреници купују вријеме

Вељко Зељковић
Спонзори резолуције о Сребреници купују вријеме

БАЊАЛУКА - Уколико су истините поједине најаве да би 2. маја могло доћи до одгађања гласања о резолуцији о Сребреници на сједници Генералне скупштине Уједињених нација, оне би могле бити резултат погрешне математике западних спонзора овог документа, јер су вјероватно процијенили да у овом тренутку ипак немају неопходну већину за њено усвајање, а на коју су очигледно рачунали.

Сматра ово бивши југословенски дипломата Владислав Јовановић, коментаришући писање појединих медија, који су позивајући се на своје дипломатске изворе у Њујорку објавили да ће највјероватније доћи до одгађања гласања о овом документу, што према његовом мишљењу може бити и резултат дискретног дјеловања, односно лобирања Русије и Кине.

- Претпостављам да су они дискретно радили, а ови са запада још дискретније њих следили и сазнавали шта су све постизали. Онда су стали да мало процене да виде да ли је то и даље исплативо или није. Тако изгледа - поручио је Јовановић.

Бивши министар спољних послова СРЈ каже како никако не треба заборавити поменути и да су Србија и Српска у протеклом периоду много тога урадиле, како би информисале остатак свијета о штетности овог документа, али и опасним плановима оних који су је предложили.

- Верујем да су спонзори овог документа срачунали да је можда боље да мало смире лопту, за једно време, а ако буде опасност продужена, онда можда и за дуже - рекао је Јовановић.

Он је оцијенио да су на Западу очекивали да ће са резолуцијом о Сребреници поновити импресивну већину коју су остварили у осуди догађаја у вези са Украјином, али да је можда процијењено да може да буде контрапродуктивно ако би на гласању у Генералној скупштини УН био подједнак број гласова за и против или ако би прошли лоше.

- Мислим да је то у питању, јер да спремају неко још неугодније паковање против нас, то не верујем, њихове могућности су ограничене. Они би хтели да све то савладају брзо, али без последица за себе. Сад процењују да неки потези морају да им остану у оквиру тактичких граница и да не смеју да пређу линију већег ризика. Вероватно су нешто нањушили па су одлучили да купе време, да виде шта ће даље - истакао је овај бивши дипломата.

Слично мишљење дијели и политички и војни аналитичар Милован Дрецун, који има утисак да су предлагачи и спонзори ове резолуције процијенили, односно схватили да им није баш загарантовано усвајање овог документа те да им је потребно додатно вријеме да разјасне њен садржај земљама које би могле да гласају, али се из неког разлога двоуме.

Како је навео, српска страна је у протеклом периоду једном броју земаља представила чињенице које се односе на садашњост и будућност, а то је да би усвајањем такве резолуције тензије у БиХ биле подигнуте до максимума између Бошњака и Срба и да је то пут који би могао да доведе до растакања БиХ и створи нова непријатељства.

Политички курцшлус

Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је да одгађање сједнице Генералне скупштине УН о резолуцији о Сребреници указује на то да је очигледно да у вези са тим постоји криза предлагача и да су успјели напори политичких представника Срба да објасне да би то могао да буде већи проблем од било каквог рјешења.

- Сада се у то, према информацијама које сам добио, укључују и неке друге димензије. Најбоље би било да се то не деси, али ако се и деси, оно ће несумњиво изазвати озбиљан политички и сваки други курцшлус у самој БиХ - поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана