Изборни закон БиХ у зони сумрака

Маријана Миљић Бјеловук
Изборни закон БиХ у зони сумрака

САРАЈЕВО/БАЊАЛУКА - Иако је рок који су лидери странака на нивоу БиХ зацртали о питању измјена Изборног закона истекао, на њиховим адресама не отписују шансу да би идућих дана ипак могло доћи до договора о једном од најважнијих закона земље.

На састанку лидера СНСД, ХДЗ-а БиХ и "тројке", који је одржан 17. априла у Источном Сарајеву, договорено је да до 26. априла у Парламенту БиХ буду усвојене измјене Изборног закона БиХ. То се није десило, а у петак се огласио само предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић који је рекао да се и даље нада домаћем рјешењу када је у питању Изборни закон БиХ те да ће у наредних десетак дана на Савјету министара бити приједлог који је већ у процедури.

- То је једно од рјешења које сте кроз медије имали прилику чути у протеклим мјесецима гдје имате и техничке измјене, Централну изборну комисију, Предсједништво и видјећемо у којој мјери ћемо то моћи усвојити на Савјету министара - поручио је Човић из Мостара.

Он је додао да је договор између партнера из власти на посљедњем састанку у Сарајеву да се у Парламенту БиХ што скорије усвоје та рјешења.

- Чини ми се да ћемо моћи ићи у том правцу, ако задржимо пажњу на изборном законодавству и потреби ономе што сви желимо, а то је да домаћим снагама сви доносимо рјешења. Ми ћемо учинити све да дамо кључни допринос, да више нико ништа не мора наметати у БиХ те да изборе припремамо на начин како смо то већ договорили - навео је Човић и додао да је запримио Изборни закон који је припремила "тројка", али да он неће бити разматран.

У СНСД-у нису откривали много, али су јасно поручили да дају шансу договору о питању измјена Изборног закона БиХ.

- Наша непосредна прошлост је доказала да смо ми спремни на различите договоре, али исто тако смо били спремни да развалимо готове и усаглашене ситуације. Према томе, нама треба консолидација приступа ка конструктивним рјешењима и ако се странке из ФБиХ буду задржале на том ставу спремни смо да радимо - казала је "Гласу" делегат СНСД-а у Дому народа Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Народна скупштина Републике Српске прошле седмице усвојила је Изборни закон РС и то због наметања измјена Изборног закона БиХ од стране Кристијана Шмита.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Младен Илић рекао је "Гласу" након усвајања Изборног закона РС да ће судбина тог акта  понајвише зависити од договора коалиционих партнера на нивоу БиХ.

- Ако не дође до договора Република Српска има даљи пут о питању Изборног закона, а то је да локалне изборе организује по свом закону - поручио је Илић.

Мишљење

Министар правде БиХ Давор Буноза рекао је да су завршене консултације о питању Изборног закона БиХ, чији су предлагач те да је у фази прибављање потребних мишљења.

- Само закон који дође од Савјета министара може доживјети успјех. Теоретски, постоји могућност да овај закон буде пред министрима на идућој сједници - поручио је Буноза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана