Здравствени радници у Сарајеву наставили са штрајком

Срна
Здравствени радници у Сарајеву наставили са штрајком

САРАЈЕВО - Здравствени радници у Кантону Сарајево наставили су данас са штрајком окупивши се испред зграде кантоналне Владе да би поново подсјетили представнике власти на њихове захтјеве.

Иако епидемиолошка ситуација налаже избјегавање масовних окупљања, здравствени радници су истакли да је ово једини начин да коначно ријеши њихов проблем, односно усагласе и потпишу нови грански колективни уговор, којим би се обезбиједиле веће плате у здравству.

Они су поручили да су на отвореном простору, те да сви носе заштитне маске.

Предсједник Синдиката радника у здравству Кантону Сарајево Едо Селимић разговарао је данас са кантоналним премијером Мариом Ненадићем и неколико министара.

"Премијер је обећао да ће у понедјељак идуће седмице коначно сјести и завршити ово. Завршило би се све да није било пандемије вируса корона. За вријеме короне пореметили су се политички односи, али то није наш проблем. Ми смо и даље хероји у бијелом, али кантонална Влада то треба схватити и адекватно наградити. Боримо се и максимално импровизујемо у овом недореченом систему", рекао је Селимић.

Он је подсјетио да је све условљено усклађивањем коефицијената, односно приједлогом колективног уговора и да нема говора да ће здравствени радници одустати од овог захтјева, преносе федерални медији.

Наставком штрајка који су здравствени радници започели у септембру прошле године, у домовима здравља примају се само хитни случајеви. Медицински техничари повукли су се из пунктова испред домова здравља гдје тренутно тријажу обављају само љекари.

Док се не потпише нови колективни уговор, здравствени радници ће сваки дан излазити пред установе у периоду од 10.30 до 11.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана