Заштита личних података путем строжијих казни

ATV
Заштита личних података путем строжијих казни

Законитост, ограничење сврхе, тачност, ограничење чувања, само су неки од принципа на којима би требало да се заснива нови Закон о заштити личних података.

Измјене ће се највише односити на строжије обавезе када је у питању тражење сагласности власника података, а све оне који прекрше Закон, чекају огромне казне, кажу у Привредној комори Републике Српске. Све ово је, како кажу, у циљу усаглашавања са стандардима ЕУ. 

“Управо на том треба да се инсистира, односно да видимо како и на који начин да дефинишемо овај нови закон, да се прилагодимо стандардима ЕУ, али исто тако да немамо тако драстичне казне као што су то у ЕУ. Ту се поставља питање да ли заиста морамо да пропишемо и казне до те мјере, с обзиром да нисмо чланица ЕУ и да нам ово не мора баш бити ни самим тим обавеза да имамо толико ригорозне казне као што су оне одређене у ЕУ”, каже Владимир Благојевић портпарол Привредне коморе Републике Српске.

О овом Закону су расправљали и привредници којима, у случају злоупотребе личних података, слиједе драстичне казне. Управо овакве казне су им највише заокупиле пажњу. Кажу, не можемо се поредити с ЕУ, па и нема смисла за овакве измјене.

Ипак, није велики број оних који су послали сугестије, тврде у комори. Послодавци кажу, ово их много не дотиче, па нису ни слали сугестије.

“Послодавци, једноставно, нису нешто претјерано заинтересовани. Јако мали број послодаваца се дотиче тога, у смислу прикупљања података. Наравно да има онај други дио о објављивању података гдје имамо надзор од одређених институција БиХ, али наша организација није давала никакве примједбе, јер, једноставно, нисмо довољно упућени и није нам то нешто било пуно интересантно”, каже Саша Тривић, из Унија удружења послодаваца Републике Српске.

Оне обраде које откривају расно или етничко поријекло, политичка мишљења, вјерска увјерења, подаци о здрављу или сексуалној оријентацији врше се искључиво ако је то неопходно и то ако је прописано посебним законом, ради заштите виталних интереса власника података или ако се таква обрада односи на податке за које је очито да их је објавио власник података.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана