Заражени мигранти тумарају Крајином

Ведрана Кулага Симић
Заражени мигранти тумарају Крајином

ВЕЛИКА КЛАДУША - Мигрантска криза поново је ескалирала у Унско-санском кантону (УСК), а жариште је овај пут у Великој Кладуши, гдје је из центра “Мирал” побјегло 55 миграната заражених вирусом корона, што је дигло на ноге и грађане и кантонално руководство.

УСК од почетка трпи највећи мигрантски притисак, а ситуација посљедњих дана додатно измиче контроли због ширења вируса међу мигрантима. То је, уз недавну пуцњаву и рањавање три мигранта, био окидач за јучерашњу сједницу кантоналне Оперативне групе за мигрантску кризу.

Надлежнима на нивоу БиХ упућена је јасна порука да овако не може више и да “Мирал” чека у наредним мјесецима судбина “Бире”, кампа у Бихаћу који је локална власт самовољно затворила и мигранте пребацила у “Липу”, а од свих траже да онемогуће долазак миграната на ту подручје.

Кантонални премијер Мустафа Ружнић потврдио је да је 55 миграната који су заражени “ковидом 19” напустило “Мирал”, те нагласио да је ту ријеч о пропусту Међународне организације за миграције (ИОМ) и свих других који се ту налазе, уз оцјену да је  та група организовано пуштена.

Нагласио је и да је видљиво да највећи број миграната који пристижу посједује идентификационе картице других кампова. Погоршана је, како је нагласио, и епидемиолошка слика и безбједносна ситуација.

- Од надлежних тражимо да изван нашег кантона оформе камп гдје би се измјестили садашњи корисници центра у Великој Кладуши. Све ово што се дешава у посљедње вријеме показује да је неприхватљиво да кампови буду у урбаним подручјима - рекао је Ружнић и додао да је Министарство правде УСК-а задужено да поднесе кривичне пријаве против титулара напуштених и девастираних објеката “Крајинаметала” и Дома пензионера у Бихаћу, јер нису учинили ништа да спријече боравак миграната у њима.

Тамошњи министар унутрашњих послова Нермин Кљајић потврдио је да је више од 50 миграната напустило “Мирал”, у којем је евидентирано више од 130 позитивних на корону, и удаљило се у непознатом правцу.

- Ако не буде реакције од стране државе, кренућемо у затварање центра - закључио је Кљајић и додао да надлежни имају довољно времена. 

До закључења текста “Гласа Српске” није било реакције из ИОМ-а, а за “Глас” су поручили да знају о чему се ради.

На пораст броја миграната позитивних на вирус корона упозорили су и из Данског вијећа за избјеглице у БиХ. Према њиховим подацима, тестирано је више од 1.500 миграната, а зараза је потврђена код око 260.

На подручју БиХ се налази око 8.000 миграната, али та бројка није коначна. Данско вијеће за избјеглице у БиХ фокусирано је на побољшање приступа примарној и секундарној здравственој њези, укључујући пружање психосоцијалне подршке и услуга за побољшање менталног здравља избјеглица, миграната и тражилаца азила. Додали су и да у сваком од привремених прихватних центара у БиХ (Седра, Борићи, Мирал, Блажуј, Ушивак, Салаковац) постоји амбуланта за примање пацијената и пружање здравствених услуга.

Протести

Грађани Велике Кладуше због погоршања безбједносне и епидемиолошке слике поново излазе на улицу. Протест је организован путем друштвених мрежа, а министар унутрашњих послова Нермин Кљајић рекао је да он није најављен и да ће послати додатне полицијске снаге да би одржавале ред. Протест је за синоћ био најављен испред “Мирала”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана