Zaraženi migranti tumaraju Krajinom

Vedrana Kulaga Simić
Zaraženi migranti tumaraju Krajinom

VELIKA KLADUŠA - Migrantska kriza ponovo je eskalirala u Unsko-sanskom kantonu (USK), a žarište je ovaj put u Velikoj Kladuši, gdje je iz centra “Miral” pobjeglo 55 migranata zaraženih virusom korona, što je diglo na noge i građane i kantonalno rukovodstvo.

USK od početka trpi najveći migrantski pritisak, a situacija posljednjih dana dodatno izmiče kontroli zbog širenja virusa među migrantima. To je, uz nedavnu pucnjavu i ranjavanje tri migranta, bio okidač za jučerašnju sjednicu kantonalne Operativne grupe za migrantsku krizu.

Nadležnima na nivou BiH upućena je jasna poruka da ovako ne može više i da “Miral” čeka u narednim mjesecima sudbina “Bire”, kampa u Bihaću koji je lokalna vlast samovoljno zatvorila i migrante prebacila u “Lipu”, a od svih traže da onemoguće dolazak migranata na tu područje.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić potvrdio je da je 55 migranata koji su zaraženi “kovidom 19” napustilo “Miral”, te naglasio da je tu riječ o propustu Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i svih drugih koji se tu nalaze, uz ocjenu da je  ta grupa organizovano puštena.

Naglasio je i da je vidljivo da najveći broj migranata koji pristižu posjeduje identifikacione kartice drugih kampova. Pogoršana je, kako je naglasio, i epidemiološka slika i bezbjednosna situacija.

- Od nadležnih tražimo da izvan našeg kantona oforme kamp gdje bi se izmjestili sadašnji korisnici centra u Velikoj Kladuši. Sve ovo što se dešava u posljednje vrijeme pokazuje da je neprihvatljivo da kampovi budu u urbanim područjima - rekao je Ružnić i dodao da je Ministarstvo pravde USK-a zaduženo da podnese krivične prijave protiv titulara napuštenih i devastiranih objekata “Krajinametala” i Doma penzionera u Bihaću, jer nisu učinili ništa da spriječe boravak migranata u njima.

Tamošnji ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić potvrdio je da je više od 50 migranata napustilo “Miral”, u kojem je evidentirano više od 130 pozitivnih na koronu, i udaljilo se u nepoznatom pravcu.

- Ako ne bude reakcije od strane države, krenućemo u zatvaranje centra - zaključio je Kljajić i dodao da nadležni imaju dovoljno vremena. 

Do zaključenja teksta “Glasa Srpske” nije bilo reakcije iz IOM-a, a za “Glas” su poručili da znaju o čemu se radi.

Na porast broja migranata pozitivnih na virus korona upozorili su i iz Danskog vijeća za izbjeglice u BiH. Prema njihovim podacima, testirano je više od 1.500 migranata, a zaraza je potvrđena kod oko 260.

Na području BiH se nalazi oko 8.000 migranata, ali ta brojka nije konačna. Dansko vijeće za izbjeglice u BiH fokusirano je na poboljšanje pristupa primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj njezi, uključujući pružanje psihosocijalne podrške i usluga za poboljšanje mentalnog zdravlja izbjeglica, migranata i tražilaca azila. Dodali su i da u svakom od privremenih prihvatnih centara u BiH (Sedra, Borići, Miral, Blažuj, Ušivak, Salakovac) postoji ambulanta za primanje pacijenata i pružanje zdravstvenih usluga.

Protesti

Građani Velike Kladuše zbog pogoršanja bezbjednosne i epidemiološke slike ponovo izlaze na ulicu. Protest je organizovan putem društvenih mreža, a ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić rekao je da on nije najavljen i da će poslati dodatne policijske snage da bi održavale red. Protest je za sinoć bio najavljen ispred “Mirala”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana