Вучић и Хоти договорили наставак дијалога

Тањуг
Вучић и Хоти договорили наставак дијалога

БЕРЛИН - Због чинјенице да је нормализација односа Београда и Приштине веома важна за безбједност и стабилност у региону, као и од великог значаја за њихову европску перспективу, предсједник Француске Емануел Макрон и нјемачка канцеларка Ангела Меркел изразили су спремност да и даље подржавају двије стране и ЕУ у проналажењу ријешења.

У саопштењу се такође најављује да ће преговори почети 12. јула најприје видео конференцијом двије стране, а затим ће 16. јула бити одржан први састанак, односно дијалог, у Бриселу.

Како је наведено у заједничком саопштењу домаћина данашњег видео-самита, предсједника Француске и њемачке канцеларке, Макрон и Меркел су спремни да поново организују самит попут данашњег, ако то буде било потребно, у неком каснијем периоду.

У саопштењу се наводи да су на видео самиту учествовали предсједнк Србије Александар Вучић, премијер самопроглашеног Косова Авдулах Хоти, високи представник за спољну и безбједносну политику ЕУ Жозеп Барел и специјални изасланик ЕУ за дијалог, као и регионална питања на западном Балкану Мирослав Лајчак.

Преноси се да су се Вучић и Хоти договорили да наставе дијалог, који је прекинут од новембра 2018..

Тај дијалог, како се истиче у саопштењу, биће и даље подржан од стране ЕУ са циљем нормализације односа Београда и Приштине кроз свеобухватни, коначни и обавезујући споразум.

Вучић и Хоти су договорили, стоји у саопштењу, да продубе напоре у бројним пољима у оквиру Берлинског процеса, као важну мјеру успостављаја повјерења.

Учесници видео самита разговарали су и о даљим корацима у од ЕУ подржаног дијалога Београда и Приштине.

У саопштењу се најављује да ће преговори почети 12. јула најприје видео конференцијом двије стране, а затим 16. јула првим састанком у Бриселу.

Домаћин тих састанака биће шеф европске дипломатије Борел и изасланик Лајчак.

Макрон и Меркел охрабују Вучића и Хотија да наредних мјесеци постигну суштински напредак у преговорима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана