Вучевић: Срби треба да знају ко им је партнер, а ко им је пријатељ

Танјуг
Вучевић: Срби треба да знају ко им је партнер, а ко им је пријатељ

СУБОТИЦА- Предсједник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да ће Србија послије доношења резолуције о Сребреници наставити свој европски пут, да се развија и расте, али да никада неће заборавити ко се у тешким моментима показао као пријатељ, а ко као партнер.

Он је тако на конференцији за медије одговорио на питање да прокоментарише усвајање резолуције о Сребреници и додао да постоји горак осјећај због свега што се догодило.

- Носимо помешана осећања, имамо један горак укус или осећај због онога што се урадило. Технички, административно се усвојила резолуција, када гледате питање легитимитета та резолуција апсолутно нема ни политички ни правни легитмитет -  поручио је Вучевић.

Он је напоменуо да српски званичници не причају то само на домаћем терену, навевши као примјер да је он то у петак рекао и у Трсту на конференцији за медије, пред потпредсједником италијанске Владе и министром спољних послова Антониом Тајанијем.

 - Ни у једном парламенту та резолуција са овом већином не би била усвојена, јер нема већине, то је мањина, 84 државе наспрам 107 држава. То је врло јасно, чак и у односу на оне који су били у сали Генералне скупштине Уједињених Нација, немате већину од броја присутних. То је само на волшебан, бирократски начин могло да се прикаже да је усвојена, али политички гледано, пре свега по питању легалитета, то апсолутно нема основа - истакао је Вучевић.

Поручио је да се морају на право мјесто поставити сви оне који су промовисали и спонзорисали ту резолуцију и који су се односили према Србима тако да приказују да смо геноцидан народ и држава која га је починила.          

Са друге стране, додаје да је Србија у политичкој и моралној обавези да покаже посебно уважавање, пажњу и бригу према онима који су били против и уздржани.

-Велико хвала Мађарској, то је велика ствар коју је урадила Влада господина (Виктора) Орбана и наша мађарска браћа, они су и чланица Европске уније и НАТО алијансе, а гласали су против. Хвала Словачкој, Грцима, Кипранима, а посебно свим земљама из Африке, Азиле, Латинске и Јужне Америке, и то се не сме заборавити. Ми морамо да наставимо даље са животом, да развијамо Србију, да нам расту плате и пензије, да решавамо потребе грађана - рекао је он.

Поручио је да је задатак Владе и свих локалних самоуправа да човјек мора да буде у фокусу, да постоји пажња према грађанину, разумијевање њихових очекивања, питања, изазова и проблема.

-Настављамо европски пут, а колико ће то да иде или неће не зависи само од нас. Да другачијим очима гледамо од четвртка неке ствари, апсолутно их гледамо, иако сте чули и чућете од оних који су гласали за резолуцију – „ништа страшно се није десило“. Па кад се није ништа страшно десило, што сте гласали за резолуцију, у чему је смисао. И даље нема одговора на то питање, које је и председник Вучић поставио, „зашто та резолуција и који је њен смисао“. Ако нема колективне одговорности, што сте форсирали ту резолуцију, а ако кажете да је питање индивидуалне одговорности, то је онда правни нонсенс јер се она утврђује у судским поступцима и судским пресудама. Не треба вам резолуција за то - објаснио је Вучевић.

Он је упитао да ли данас људи живе боље у БиХ, да ли су данас ближи Бошњаци Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини и да ли је боља атмосфера у региону и оцијенио је да није и да су се закомпликовали односи.

-Да смо се тиме удаљили од неког пута на ком бисмо требали да се крећемо. Уместо да причамо о ауто-путу Београд-Сарајево, ми ћемо сада да меримо ко је имао више жртава, ко је више пропатио и ко је крив или мање крив. Дуго деценија па и вековима је то била јеретичка мисао, да Балкан припада балканским народима. Када би балкански народи одлучивали о себи, верујте, све би било боље, али увек имате неке саветнике који долазе споља и онда уносе "злу крв" међу балканским народима - рекао је Вучевић.

Када би могли сами да причамо без посредника, Вучевић је увјерен да би и Срби, Бошњаци и Хрвати, Македонци и Албанци лакше постигли договор и споразум.

-Наводно сви ти посредници долазе са добрим намерама и добрим искуством, примерима добре праксе, а онда нам се дешава оно што нам се дешавало вековима уназад - сукоби, разилажења, мимоилажења, неразумевања и продубљивања различитих ставова. Надам се да ће мир и стабилност настати и остати приоритет за све државе и народе на простору онога што они зову Западног Балкана, ја бих рекао Европског Балкана, а бојим се да ствари у Босни и Херцеговини могу да се пре свега политички закомпликују - додао је Вучевић.

Поновио је да Срби треба да знају ко им је партнер а ко им је пријатељ.

-Са партнерима сарађујемо, а пријатеље посебно уважавано и на другачији, свечанији начин дочекујемо и радимо. И бићемо спремни да ми њима будемо пријатељи, када се евентуално њима деси нека ствар а очекују помоћ пријатељске дражаве. То не сме да се заборави, то су пријатељи и браћа - нагласио је Вучевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана